Ljetni tamburaški kamp

U Pleternici je prošloga tjedna održan drugi po redu Ljetni tamburaški kamp, u organizaciji Javne ustanove Pleternica, Grada Pleternice i Hrvatskog društva tamburaških pedagoga. Kamp je okupio mlade tamburaše iz cijele kontinentalne Hrvatske ali i iz Subotice (člnaovi HGU Festival bunjevački pisama) koji su šest dana radili na usavršavanju svog muzičkog umijeća. Među 50-ero polaznika bilo je troje iz subotičkog HGU-a (Anđela Horvacki, Iva Molnar i Marko Kujundžić) a jedna od predavačica bila je također iz HGU-a, profesorica tambure Mira Temunović. Ona je na kampu vodila dječji orkestar a tako su se u njihovom repertoaru našle i skladbe karakteristične za Vojvodinu.

»Dvije trećine polaznika kampa su učenici koji su nagrađivani, mi se međusobno znamo s natjecanja. Sviralo se skoro cijeli dan, program je bio izuzetno dobro osmišljen, pun sadržaja i novih informacija. Bila je ovo prilika i za učvrstiti suradnju HGU-a s Pleternicom, ali i za neke nove suradnje, zahtjevi za prijateljstvo na društvenim mrežama stižu sa svih strana«, kaže Mira Temunović.

Osim nje, predavači su bili profesori Saša Botički, Antun Adžić, Ivan Karadža i Zlatko Galik, Vice Zirdum s Umjetničke akademije u Osijeku i Damir Butković, jedan od dirigenata Šokačke rapsodije. Polaznici su vrijeme provodili i u fakultativnim izletima i programima u Pleternici (Muzej bećarca, Interpretacijski centar Terra Panonica…).

Kamp je završen u nedjelju, 20. kolovoza, završnim koncertom polaznika. Inače, HGU Festival bunjevački pisama priprema se za novi nastup u Hrvatskoj; njihov Veliki tamburaški orkestar nastupit će 3. rujna u revijalnom programu završne večeri poznatog festivala Zlatne žice Slavonije u Požegi.