Etnokamp Hrvatske čitaonice

Svečanom priredbom, koja je održana 26. kolovoza u dvorištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, djeca osnovnoškolskog uzrasta pokazala su samo mali dio onoga što su proteklih pet dana od 22. do 26. kolovoza, radila u Etnokampu. Kao i dosadašnjih godina, kamp je organizirala Hrvatska čitaonica na čelu s predsjednicom Bernadicom Ivanković uz logističku podršku Gradske knjižnice Subotica. Ne treba više niti govoriti kako je Etnokamp mjesto za učenje, igranje, čuvanje tradicije, jezika, kulture i običaja, a prije svega za nezaboravno druženje. Osim velikog broja djece ove godine je bio prisutan i veliki broj volontera, njih 65 koji su se smjenjivali tijekom spomenutih pet dana. Brojna djeca i generacije učenike su stasale i odrasle uz Etnokamp, ali od svega je još zanimljiviji podatak da su mnogi od njih danas volonteri u kampu.

»Pripreme za Etnokamp krenu još u svibnju i to traje, dok se sve ne pospremi, a ove godine planiramo volontere voditi na izlet u Osijek, što bi im bila mala nagrada za sve ono što rade godinama u kampu«, priča Bernadica i dodaje kako je zanimljivo gledati kako se u kampu veliki brinu za male, a mali žele biti kao veliki, te se tako skupa u mješovitim skupinama upoznaju druže i grade nova prijateljstva.

Ovogodišnji Etnokamp pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće, kao i brojni drugi sponzori i donatori.

Bilo je to odlično zagrijavanje za druženje u školskim klupama, koje istina nije baš toliko interesantno, ali upravo radi toga će se i ovogodišnji Etnokamp još dugo prepričavati, možda čak dok sljedećeg.