Manifestacija CROz kuhinju Vojvodine održana u Petrovaradinu

PETROVARADIN – HKPD Jelačić iz Petrovaradina jedna je od hrvatskih udruga s najrazličitijim područjem djelovanja. Tako je drugu godinu zaredom bila inicijator i nositelj jedne pokrajinske gastro manifestacije pod nazivom CROz kuhinju Vojvodine, koja je održana protekle subote, 21. rujna, u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Petrovaradinu.
Sukladno ciljevima istoimenoga projekta da se upozna, poveže, objedini i promovira različita kulinarska kultura hrvatske zajednice u Vojvodini i njenih gastro-regiona, u programu spomenute manifestacije sudjelovale su četiri hrvatske udruge. Regiju Bačke zastupalo je HKPD Đurđin iz Đurđina čiji su članovi pripremali originalnu bunjevačku taranu s divenicom (kobasicom), jelo dobijeno prženjem čvrsto rendanog i osušenog tijesta s vodom, lukom i začinima. Nudila se i pečena riba kulinara iz Podunavlja – KUDH-a Bodrog iz Monoštora koji važe za poznate dunavske ribare i majstore pripremanja specijaliteta od ribe.
S druge strane, bili su smješteni Srijemci sa svojim slatkim jelima, autentičnim za njihov kraj. Fantazijom od šufnudli s lešnjakom i pekmezom, jela dobijenog kuhanjem tijesta sjedinjenog s prethodno kuhanim krumpirom i dodatnim sastojcima, predstavila se Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina. Najposlije, domaćini – Društvo Jelačić ovoga je puta nastupilo praveći knedle sa šljivama i to na način karakterističan za staru petrovaradinsku kuhinju, s osnovom pripreme tijesta kao za navedene šufnudle. Uz svako jelo, kuhari su predlagali i izbor najprikladnijega pića, od kojih je domaće vino, bijelo i crveno, bilo proglašeno najuniverzalnijim napitkom za svako jelo.
Uz raznovrsni izbor jela, posebno dizajniran za ovu prigodu, velikom broju posjetitelja manifestacije prezentiran je i dio glazbene baštine Petrovaradina i, općenito, Srijema, nastupima Petra Pifata na dijatonskoj harmonici sa spletom instrumentalnih srijemskih skladbi, te mini-koncertom hrvatskih popijevaka pjevačkoga zbora župe Presveto Trojstvo iz Srijemskih Karlovaca koji su bili posebni gosti ove gastro manifestacije. Članovi literarnog odjela surčinske Čitaonice uzveličali su program svojim recitacijama o Srijemu, vinu i hrani, ali i jednim iznenađenjem: demonstriranjem pjevanja narodnih srijemskih popijevaka za vrijeme pripravljanja jela.