Nastupi iz Kine, Rusije i Mađarske na Međunarodnom dječjem kazališnom festival

SUBOTICA – U ponedjeljak, 23. rujna, u natjecateljskom programu Međunarodnog dječjeg festivala u Subotici premijerno su izvedene tri strane predstave: „24 bake“ Kineskog dječjeg kazališta Shian, „Vila Helena i princ Árgyélus“ kazališta lutaka Harlekin u Mađarskoj i “Ribarska i ribarska bajka” kazališta lutaka Petrushka u Rusiji.
Predstava “24 bake” imala je svoju europsku premijeru u Subotici, na pozornici Narodnog kazališta “Jadran”, a u Srbiju je stigla kao jedna od službeno najboljih 10 predstava za djecu u Kini. To je prva kineska drama ovog doba, napisana narodnim motivima, koja prikazuje sudar i komunikaciju tradicije i moderne.
Autor Shuan Jibin naglasio je univerzalni karakter ovog djela: „Vjerujem da naša predstava dijeli zajedničku emociju i osjećaj sa svim ljudima, bez obzira jesu li iz Kine ili Europe. Bez obzira na to koliko je velik generacijski jaz i koliko je brza modernizacija svijeta, ljubav je uvijek tu. Ako imaš ljubav, možeš bilo što učiniti. ” Jibin je stigla pogledati predstavu “Na vučjem tragu” u izvedbi novosadskog Teatra za mlade, za koju je rekao da mu se jako sviđa i da je ugodno iznenađen odličnom predstavom srpskih glumaca. Natjecateljski program drugog dana festivala otvorilo je mađarsko kazalište lutaka Harlekin u kazalištu “Kiša Kostolanyja”, predstavi “Villa Helena i princ Árgyélus”. Ljubavna priča vile i mladog princa pripovijeda o sudaru dva svijeta, gdje je sve usmjereno protiv dva glavna protagonista. “Ova priča ima mnogo različitih verzija mađarske književnosti i narodnih tradicija, ali naša je sjajna mješavina svih dosadašnjih”, rekao je režiser predstave Andras Veres.