Matoševi dani u Beogradu i Plavni

Program ovogodišnjih, 7. Matoševih dana, koji je u znaku 150. obljetnice rođenja tog velikog hrvatskog književnika, održava se u više mjesta i gradova u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Kada je u pitanju Srbija, dio programa bit će održan u subotu, 10. lipnja, u Beogradu u Fondaciji Antuna Gustava Matoša, s početkom u 16 sati. U bogatom programu sudjeluju književnici, glazbenici, učenici, recitatori iz Srbije i Hrvatske. Ovom prigodom bit će predstavljene dvije knjige u nakladi organizatora: novo izdanje Matoševe prve knjige Iverje (Osijek – Subotica – Mostar, 2023.) i knjiga izabranih Matoševih pjesama Domovini iz tuđine (Subotica, 2023.) koju je priredila Nevena Baštovanović. Predavanje »Antun Gustav Matoš i Beograd« održat će Dragana Babić, a najavljeni su i multimedijalni performans Voyage s Matošem Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, program Matoš se vraća kući u izvedbi učenika Osnovne škole Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika te glazbeni nastupi mladih tamburaša Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina i članova obitelji Sokač.

Sutradan, u nedjelju 11. lipnja, bit će priređen program u Plavni. U mjesnoj crkvi svetog Jakova, s početkom u 9.30 sati, bit će služena misa za Antuna Gustava Matoša i njegovu obitelj uz prigodni program posvećen tom velikanu. Naime, Plavna je mjesto u koje je Matoš rado svraćao jer je u njemu rođen njegov otac August, a djed Grgur bio je crkveni kantor i učitelj.

Uz spomenute, programi će biti održani i 7. lipnja u Tovarniku te 13. lipnja u Zagrebu. Manifestacija je, podsjetimo, počela u veljači u mađarskom mjestu Kaćmar.

Povodom 150. obljetnice Matoševa rođenja organizatori su raspisali natječaj za najbolju kratku priču nadahnutu životom ili djelima A. G. Matoša, a pobjednici će biti proglašeni u Tovarniku.

Organizatori manifestacije su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Općina Tovarnik, HKUPD Matoš Plavna, Seoska i Hrvatska samouprava Kaćmara, Fondacija Antun Gustav Matoš iz Beograda i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama