Održana je komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine

Ekumenska liturgija i svečana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. održane su jučer na Senćanskom groblju, kod spomenika “Ptice slomljenih krila” u Subotici. U Bajmoku, na Spomen groblju kraj Bagrema, održano je sjećanje za nevine žrtve stradale 2. studenog 1944. godine, a komemorativni skupovi održani su i na Velikom groblju u Čantanviru i Kelebiji.
Vijence je na spomenik “Ptice slomljenih krila” u ime subotičke lokalne uprave položio predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Balint Pastor, u ime Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, a u ime Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. U ime mađarskog veleposlanstva u Beogradu i generalnog konzulata u Subotici vijenac su položili veleposlanik Attila Pinter i generalna konzulica Ester Chalokezi, dok je u ime Hrvatskog generalnog konzulata u Subotici vijenac položio konzul Hrvoje Vuković. Vijence su položili i predstavnici nacionalnih vijeća mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine, predstavnici SVM-a i Gradskog odbora SVM-a u Subotici, kao i predstavnici brojnih udruga i organizacija.
Nakon ekumenske liturgije koju su zajedno služili svećenici Rimokatoličke, Evangeličke i Reformirane crkve, dr. Balint Pastor obratio se nazočnima na komemoraciji.
Prema podacima Komemorativnog odbora, prije 76 godina ubijeno je 1.067 nevinih žrtava iz Subotice i 19 okolnih naselja. Njihova tijela pokopana su u rovovima i rupama nekadašnje ciglane Mačković pored Senćanskog groblja. Njihove kosti i dalje počivaju u masovnoj grobnici zvanoj “parcela 44”.
U subotu, 31. listopada 2020. godine, u 18:00 sati, u crkvi svetog Đurđa održan je pomen nevinim žrtvama iz 1944./45. godine.