U Novim Banovcima održana duhovno-molitvena večer Holywin-svetost pobjeđuje

U organizaciji biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije – ureda za mlade u crkvi Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima, 31. listopada je održana duhovno-molitvena večer Holywin-svetost pobjeđuje. Osnovna zadaća i cilj tog susreta bio je dati hvalu Bogu, jače se upoznavati s vjerom, argumentirati govore o štovanju svetaca, te odgovoriti čovjeku vjerniku na sve nejasnoće vezane uz štovanje svetaca. Ovaj susret je po prvi put organiziran u Novim Banovcima, a na njemu su se okupili mladi iz nekoliko župa Srijemske biskupije.
Pozdravljajuću mlade župnik domaćin vlč. Dušan Milekić posebnuo je istaknuo da Crkva ne pokušava pobijediti Halloween nego da molitvenom večeri uoči svetkovine Svih svetih, želi svijetu dati do znanja da ta večer ima svoju ljepotu, svoju svetost i svoju posebnosti koja treba biti u zajedništvu s Bogom. »Danas uoči Svih svetih prvi put naša Srijemska biskupija odnosno Ured za mlade organizirao je bdijenje uoči svetkovine Svih svetih Holywin, skoro slično sa jednom riječju koja za nas kršćane nije prihvatljiva odnosno da se večer uoči Svih svetih slavi Halloween odnosno maskiranje, zabava i sve ono što je propratno uz taj jedan poganski vid zabave. Mi nismo protiv zabave. Mi ne želimo da se ljepota nečeg kao što je blagdan svetkovine Svih svetih i Dušni dan, koristi za nešto što ne dolikuje, nego je želimo staviti na još veću razinu svetosti. Mi kršćani se ne bojimo mrtvih. Oni za nas nisu strano tijelo, nego su oni naši bližnji. Stoga se ne trebamo maskirati i plašiti, nego želimo pokloniti ovo zajedništvo svima svetima. Ova večer nas kršćane na poseban način podsjeća i potiče da mi čekamo i živimo za nebo. Ne bih volio da ovaj naš prvi susret bude nešto što je bilo, nego što će trajati kako bi shvatili da smo dio neba već sada. I zato ne želim da me bilo koje maskiranje ili zabava odvlače od toga, jer moj pokojnik nije to, on je puno više. Hvala vama koji ste se okupili s nadom da će Božja svjetlost biti svima dana i da ćemo osjetiti blagdan Svih svetih i Dušni dan ne samo kao odlazak na groblje već nešto što nam ulijeva nadu, snagu i utjehu«, reko je vlč. Milekić.
Također je dodao da Crkva želi dati naglasak na pravom značenju te večeri, te da nije cilj da Crkve budu sukob svijetu već da svijetu ponudimo pravo značenje i da tu večer provedemo u zajedništvu s Gospodinom, s nebeskom crkvom, sa svima svetima koje slavimo, častimo, molimo ih i očekujemo u budućnosti vječni život s njima.
»Stoga naša biskupija organizira prvi put bdijenje i zajedništvo mladih. Pozvani su i svi ostali vjernici biti tu. Program cjelokupnog susreta je bio sveta misa, naše zajedništvo uz presveti oltarski sakramenat i osobnu pobožnost, a nakon toga i zajedničko druženje gdje želimo staviti naglasak na zajedništvo mladih i da u tom zajedništvu u istinskom kršćanskom duhu i ostanu. Nebeska crkva je u zajedništvu sa zemaljskom i već te večeri pripravlja za molitvu koju imamo za vječni mir naših preminulih«, zaključio je župnik Milekić.

Na susretu su osim domaćih vjernika nazočili i mladi iz nekoliko srijemskih župa: Srijemske Mitrovice, Beočina, Golubinaca i Novih Banovaca. »Za mene osobno ovaj susret je izuzetno važan s obzirom na cjelokupnu situaciju tijekom godine, zbog koje nismo proljetos uspjeli organizirati biskupijski susret mladih. Iako nas je manji broj, ovaj susret nam duhovno puno znači. Najlakše je jačati tijelo kroz razne vidove rekreacije, ali duhovno jačanje je nešto sasvim drugo i mnogo važnije. Uz sve one zabrane svetih misa, ovaj događaj je svima nama mladima dobro došao. Blagdan Svih svetih mi znači zato što se na taj dan na poseban način sjećamo i naših pokojnika«, kazao je Ivan Reves iz Srijemske Mitrovice.
Na koncu euharistijskog slavlja koje je predvodio vlč. Milekić u koncelebraciji sa župnicima iz Srijemske biskupije, uz paljenje svijeća za mrtve, upriličeno je euharistijsko klanjanje, a nakon toga druženje mladih uz poštovanje svih neophodnih epidemioloških mjera.