Otvorena izložba slika »Omaž Stipanu Šabiću 2003. – 2023.«

U povodu 20. obljetnice od smrti likovnog umjetnika i pedagoga Stipana Šabića, Hrvatska likovna udruga »Croart« priredila je izložbu slika »Omaž Stipanu Šabiću 2003. – 2023.« koja je otvorena danas u Galeriji Otvorenog sveučilišta.

Povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović je rekao da je većina ovom prigodom postavljenih radova već ranije izlagana na izložbama, kako posljednjoj za njegova života 2001., tako i onima posthumnim 2003. i 2005. godine u tadašnjem Likovnom susretu Subotica i Zavičajnoj galeriji »Dr. Vinko Perčić«.

Izložbu je otvorila viša kustosica, povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić koja je rekla da Šabićevi radovi pokazuju kako je bio vješt crtač, ali i slikar.

»Najveći dio njegova opusa čine radovi u tehnici pastela, te crteži. Tematski su njegovi radovi često okrenuti čovjeku i njegovoj sudbini, s osebujnim tužnim i sjetnim prizvukom. Najveći dio njegovog opusa darovan je Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost, danas Katoličko društvo ‘Ivan Antunović’ u Subotici, dok se manji segmenti nalaze u Zavičajnoj galeriji ‘Dr. Vinko Perčić’ u Subotici, Gradskom muzeju Subotica, te privatnom vlasništvu. Jedna od temeljnih postavki kojih se držao jest kako je slikarstvo samotraganje i samonalaženje, a on je bio onaj koji je svoje učenike vodio prema tim postavkama«, rekla je Vuković Dulić.

Predsjednik HLU-a »Croart« Josip Horvat ovom se prigodom među ostalim zahvalio svima koji su ustupili radove Stipana Šabića za potrebe ove izložbe među kojima je posebno istaknuo obitelj Slavka i Ane Letović koji su dali najveći dio radova koji do sada još nikad nisu bili javno izloženi.

U glazbenom dijelu programa ovom je prigodom nastupio »Latino Band« tj. duo gitara Robert Đivanović i János Bagi.

Izložba se može pogledati do ponedjeljka, 30. listopada.

U povodu 20. obljetnice smrti, jučer je u crkvi Uskrsnuća Isusova u Subotici služena sveta misa u spomen na Stipana Šabića.