Pejčinović Burić – nova glavna tajnica Vijeća Europe

BRISEL – Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Njezin protukandidat bio je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova te ministar obrane Didier Reynders. Hrvatska ministrica vanjskih poslova osvojila je 159 glasova, dok je njezin protukandidat završio sa 105 glasova. Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.
Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe rekla je u srijedu da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Europe.
»Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo«, rekla je u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE.
Istaknula je da međunarodna organizacija treba »poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE – Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama«, rekla je Pejčinović Burić.
»Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana«, zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori.
Ovi su izbori specifični i po tome što će VE voditi isključivo žene: zamjenica Glavne tajnice bit će Gabriella Battaini-Dragoni, na čelu Parlamentarne skupštine je Liliane Maury Pasquier, dok povjerenicom ostaje Dunja Mijatović.
Jedan od pvih čestitara novoj glavnoj tajnici VE bio je Andrej Plenković.
»Čestitam Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i sjajnom rezultatu koji je postigla, što je naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas!«, napisao je premijer preko Twittera.