Sastanak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem

BEOGRAD – Ministar kulture Vladan Vukosavljević i njegovi suradnici održali su prošloga tjedna u Beogradu sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Na sastanku je bilo riječi o prostoru kulture Hrvata u Republici Srbiji te izazovima očuvanja njihove nematerijalne kulturne baštine, napose kada je riječ o upisu Dužijance u nacionalni Registar nematerijalne kulturne baštine. Predstavnici hrvatske zajednice upoznali su ministra Vukosavljevića s poviješću poduzetih koraka te temeljnih stajališta o ovome vrijednome kulturnom naslijeđu Hrvata u Srbiji. Na koncu susreta dogovoreni su daljnji pravci i koraci u suradnji kako s Ministarstvom tako i s meritornim ustanovama kulture Srbije.
Ispred hrvatske zajednice sastanku su nazočili ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i narodni zastupnik u Republici Srbiji Tomislav Žigmanov, dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća – Lazar Cvijin i Darko Sarić Lukendić, te predstavnici UBH Dužijanca iz Subotice msgr. dr. Andrija Anišić i Marinko Piuković.
»Drago mi je što je nakon par godina pitanje upisa naše Dužijance pokrenuto s mrtve točke. Značajno je da je to učinjeno u Ministarstvu kulture i informiranja Republike Srbije, jer Dužijanca i jest duhovno-kulturni događaj i dragi običaj bunjevačkih Hrvata koji organizirano traje već više od stotinu godina. Mi znamo da Dužijanca ima sve elemente koji se traže za upis u jedan takav registar i uvjereni smo da će se to dogoditi ubrzo ukoliko brigu oko toga preuzme struka. Naš susret s ministrom Vukosavljevićem i njegovim suradnicima daje nam nadu da će to tako i biti. Mislim da smo na protekom susretu uspjeli pojasniti naše viđenje ‘zastoja’ ali i pojasniti zbog čeka smatramo da bi se Dužijanca koju organizira Udruga bunjevačkih Hrvata i hrvatska zajednica trebala naći na Popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Srbije ali i na UNESCO-ovom popisu. Udruga je zahvalna na velikoj potpori u rješavanju nastalih poteškoća koju su nam dali Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata«, izjavio je za HR nakon sastanka Andrija Anišić iz UBH-a Dužijanca.