Plenković i Brnabić otvorili Hrvatski dom – Maticu u Subotici

Premijeri Hrvatske i Srbije Andrej Plenković i Ana Brnabić otvorili su u Subotici Hrvatski dom – Maticu, buduće sjedište institucija hrvatske manjine u Srbiji. Plenković je ovom prigodom istaknuo zadovoljstvo zbog dolaska na otvaranje Hrvatskoga doma – Matice.

“To što će on biti dom i ZKHV-a, NIU ‘Hrvatska riječ’ i HNV-a samo me učvršćuje u uvjerenju da smo na našem susretu prije nekoliko godina u Vladi vrlo brzo donijeli odluku da moramo u potpunosti i što prije realizirati ovaj projekt i Vlada RH ga je s osobitim zadovoljstvom financirala u potpunosti.” Također je zahvalio ministru Žigmanovu, kako na izboru, tako i na vidljivosti u političkom životu Srbije i u važnoj zadaći koju ima kao ministar. Stoga ovaj Hrvatski dom – Matica nije mogao naći bolje mjesto nego da bude baš u Subotici, najvažnijem sjedištu Hrvata u Srbiji, istaknuo je Plenković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla kako Srbija smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i kako je iskreno zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenje uzajamno korisne suradnje.

“Zato mi je danas posebno drago da je predsjednik hrvatske Vlade gosp. Andrej Plenković ovdje u Subotici, nakon nepuna dva mjeseca kada smo se vidjeli u Zagrebu na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća. Srbija i Hrvatska dijele mnogo toga, mnogo toga nam je zajedničko, i onog lijepog i onog ružnog i svakako nije tajna da nas još uvijek opterećuju teške posljedice zajedničke povijesti što je nerijetko dovodilo do zahlađenja odnosa. Svako, pa i najmanje zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske uvijek se prvo osjeti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji” rekla je Brnabić.

Prije Subotice, hrvatski premijer Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je Srijemsku Mitrovicu, vjersko i institucionalno središte Hrvata u Srijemu. U župi sv. Dimitrija, u svojstvu domaćina, dočekali su ih srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, mitrovački župnik preč. Eduard Španović te predstavnici HKC-a Srijem – Hrvatski dom.

Izvor: Hrvatska riječ

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama