Plenković na prazniku hrvatske zajednice: Hrvatska će i dalje podupirati ključne projekte Hrvata u Srbiji

U petak 23.06. je u Subotici održana svečana akademija u povodu proslave Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Dodjelom više nagrada, ovaj se praznik obilježava u znaku učenika i nastavnika, a ovoga puta svečanosti je nazočio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

U svojem obraćanju Plenković je pozdravio sve Hrvate u Srbiji a posebice prosvjetne djelatnike i učenike hrvatske nastave te im čestitao “na trudu, zalaganju, volji i entuzijazmu”.

Kako je dodao, i danas je obrazovanje, kao i u vrijeme preporoditelja Ivana Antunovića, temelj očuvanja jezika i identiteta te je izrazito važno pitanje za svaku zajednicu, a posebice manjinske poput Hrvata u Srbiji.

“Čuvajte svoj hrvatski identitet, poštujući identitet svih drugih”, poručio je on.

Plenković je najavio kako će hrvatska Vlada nastaviti podupirati sve ključne projekte Hrvata u Srbiji, među kojima i izgradnju i obnovu vrtića u kojima se odgoj odvija na hrvatskom jeziku.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je kako su djeca koja postižu značajne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima “brend” hrvatske zajednice.

Predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je kazao kako se kroz sustav nagrađivanja potiče izvrsnost ali i da se istodobno kroz mreže solidarnosti čini da i “oni slabiji budu vidljivi i korisni članovi zajednice”.

Kada su u pitanju nagrade, ovogodišnji dobitnik priznanja »Crvena kravata« za najuspješnijeg učenika hrvatskih odjela u domeni osnovnih škola je Andrija Matković iz OŠ “Matko Vuković” iz Subotice (nagradu mu je uručio premijer Plenković). Dobitnik “Crvene mašne” za najuspješnijeg učenika hrvatskih odjela u srednjim školama je Nikola Stipić, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” u Subotici.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja “Crvena penkala”, koje se dodjeljuje učiteljima, nastavnicima, odgojiteljima i ravnateljima, je Ljubica Banović, koja je kao predsjednica Udruge učeničkih domova u Hrvatskoj i Učeničkog doma “Marija Jambrišak” u Zagrebu pomagala smještaj učenika iz Vojvodine prigodom ekskurzija u matičnoj domovini.

Izvor: Hrvatska riječ

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama