Početak vjeronaučne i školske godine i godišnje župsko klanjanje

SRIJEMSKA MITROVICA – U nedjelju, 8. 9. 2019., u župnoj i katedralnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, u Srijemskoj Mitrovici, svečanim euharistijskim slavljem, u 9.30 sati, proslavljen je početak nove vjeronaučne i školske 2019./2020. godine.
Kao i u mnogim drugim župskim zajednicama, dugačka je vjernička tradicija zazivom Duha Svetoga započeti „novu etapu“ školovanja. Tako je bilo i ove godine. Slaveći Euharistiju i pjevajući himan Duhu Svetomu, okupljeni vjernici su zatražili Gospodinov blagoslov za sebe i svoje obitelji, a na osobit način za svoju djecu koja i ove godine trebaju sjesti u školske klupe, kao i za one koji ih u školi uče. Iz toga se može iščitati duboka svijest vjernika, da jednino s Gospodinom i Njegovim blagoslovom, školska godina može donijeti obilje plodova.
Svečano euharistijsko slavlje, predslavio je srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije.

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je istaknuo da se svi zajedno, kao župska zajednica nalazimo na još jednom početku, kojeg svake godine činimo iznova, te da je svaki početak školske godine veoma važno vrijeme. To se osobito vidi kada dijete upisuje školu. Započeti dobro je svima važno. Također, životni izbori koje činimo, mogu nas obilježiti.
Pozivajući roditelje da upišu svoju djecu na katolički vjeronauk u školi naglasio je kako je izbor katoličkog vjeronauka u školi veoma važan, jer birajući katolički školski vjeronauk roditelji za svoju djecu biraju školu života, te ih približavaju Isusu Kristu. To je, također, javni pokazatelj da roditelji žele omogućiti svome djetetu vjerski odgoj, pa i u školi. Roditelji koji omogućuju svojoj djeci vjerski odgoj čine za djecu ono što je dobro, mudro i korisno, dok roditelji koji propuštaju svojoj djeci pružiti vjerski odgoj čine nepravdu svojoj djeci, te preuzimaju odgovornost za moguće kasnije nedostatke kod svoje djece.
Nakon prigodne homilije, učenici su u prikaznoj procesiji prinijeli darove Bogu: svijeću, Bibliju, loptu i lutku, školske torbe, pribor i udžbenike, te kalež, hostije, vino i vodu, u želji i molitvi da Bog po tim darovima svakom učeniku podari radost napredovanja u vjeri i znanju.
Na koncu euharistijskog slavlja, nakon zaziva Duha Svetoga, okupljeni učenici osnovne i srednje škole primili su zajednički i pojedinačni blagoslov. Tom prigodom blagoslovljene su i školske torbe, školski pribor i sve ono što je potrebno za uspješni početak nove 2019./2020. vjeronaučne i školske godine.
Svečano euharistijsko slavlje, svojim lijepim pjevanjem, animirao je zbor mladih.
Kako je, po datumu, blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa, za župsku zajednicu Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, u Srijemskoj Mitrovici je to dan godišnjeg župskog klanjanja pred Presvetim. Nakon euharistijskoga slavlja, svi okupljeni vjernici, i odrasli i djeca, ostali su se pokloniti Gospodinu, prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.