Poticaj i podrška Montessori odgojitelja

Stručni skup na temu Montessori materijali i aktivnosti u vrtiću, održan je 9. lipnja u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na spomenutu temu govorila je predsjednica Montessori društva Srbije, pedagoginja i Montessori edukatorica ErzsébetBedrosian, koja je pojasnila kako je ova tema izuzetno aktualna budući da Montessori program u Srbiji doživljava svoj prepoporod.
»Sve je veća zainteresiranost roditelja za ovaj program, a u Predškolskim ustanovama u Srbiji, odnosno Subotici ove godine kreće uvođenje novih osnova programa i sada je pred nama pitanje kako uskladiti Montessori program s novim osnovama programa, a ujedno raditi u zadanim okvirima i ispoštovati sve ono što je od odgojitelja traži«, kaže za naš tjednik Bedrisian.
Montessori program u Subotici se radi u tri objekta: Marija Petković– Sunčica (od 2001. godine), Neven (od 2003. godine) i Marija Petković– Biser (od 2013. godine).
Po riječima sugovornice, interesiranje roditelja je veliko i uglavnom se svake godine formiraju liste čekanja za ove vrtiće. »Sve je veća potražnja za novim skupinama, a od prošle godine imamo i jaslice u Mariji Petković-Biser. Mogu slobodno reći kako je interesiranje veće nego što su naši kapaciteti i mogućnosti«, istaknula je Bedrosian.
Da bi se otvorio jedan objekat u kom bi se radilo po programu Marije Montessori potrebna je obuka odgojitelja, edukacija, a osim toga i posebno opremanje prostora i nabavka adekvatnog materijala. Ono s čime se vrtići na hrvatskom jeziku, koji rade po ovome programu mogu pohvaliti jeste da imaju obučene odgojitelje i dobro opremljene vrtiće.
»Upravo ovakvi stručni skupovi i usavršavanje su iznimno važni za osnaživanje prosvjetnih djelatnika u području didaktičko-metodičkog rada s djecom. Odgojitelji i učitelji koji rade u vrtićima i školama na hrvatkom jeziku su stručni, ali je s vremena na vrijeme poptrebno podsjetiti se na dodatne aktivnosti, principe rada i ono što je posebno dragocjeno je razmijeniti do sada stečeno iskustvo. Upravo radi toga smo organizirali ove aktivnosti, radionice i osnaživanje u području Montessori pedagogije«, kaže predsjednica Hrvatsko prosvjetnog društva Bela Gabrići predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a MargaretaUršal.
Stručni skup organiziralo je HPD Bela Gabrić uz potporu HNV-a, a sredstva su osigurana putem natječaja Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije.