Predstave iz Srbije na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Subotica

U utorak, 22. i srijedu, 23. rujna, u Glavnom programu Međunarodnog festivala kazališta za djecu Subotica izvedene su dvije predstave iz Srbije: Pozorište mladih „Debela“ Novi Sad i Centar za suvremenu umjetničku produkciju „Tko se boji Isadore Duncan“ Centra za suvremene umjetničke produkcije „Viva Dance Academy”, također iz Novog Sada. Predstava “Debela” izvedena je na sceni “Jadran” Narodnog kazališta u Subotici u utorak, 22. septembra. Ova se postavka bavi problemima odrastanja, izazovima odgoja i potrage za identitetom kod mladih kroz borbu tinejdžera s prekomjernom težinom. Redateljica predstave Emilija Mrdaković rekla je o ovom postignuću u kojem kombinira klasičnu glumu i lutkarski pristup: „Lutkarstvo vidim kao univerzalnu umjetnost. Nažalost, ovdje u regiji to doživljavamo kao kazalište za djecu i to je ogromna metafora koja je prijeko potrebna kazalištu. Vođen time, pokušao sam napraviti predstavu za tinejdžere i učiniti ih zanimljivima. Tema je prilično intimna i osjetljiva, pa je lutkarski plan i metafora, a na nekim mjestima daje i komediju. Mislim da je to puno obogatilo tekst. ”
Predstava za djecu i odrasle, mjuzikl “Tko se boji Isadore Duncan”, izvedena je na sceni Narodnog kazališta “Jadran” u srijedu, 23. rujna, u dva povezana termina. Ovo postignuće predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Duncan, ali paralelno, kombinacijom ljepote, tuge, radosti i boli, ona zapravo slavi život, ljubav i umjetnost. Koreografkinja Gordana Oreščanin rekla je o radu na ovoj izložbi: “Uspijevamo zadovoljiti i najmlađu, ali i potpuno zrelu publiku koja razumije našu priču i poruku.” Pokušavamo se obratiti mlađoj publici s kulturom pokreta, za povratak u kazalište “. Što se tiče vrijednosti koje predstava promovira predstavljajući život i rad Isadore Duncan, ona dodaje: “Nama je važno da djeca shvate da je u redu biti drugačiji. To su stvarno njezine riječi – ne dopustite da vas ukrote. Volimo da se djeca toga sjećaju. ”
Osim izvedbi uživo, u kinu Eurocinem prikazane su predstave “Mladunče – pingvin koji je hteo da leti” Regionalnog kazališta lutaka Bryansk iz Rusije, kao i “Guli” Galilejskog multikulturalnog kazališta iz Izraela.
Trećeg i četvrtog festivalskog dana, u Pučkom otvorenom učilištu Subotica, održane su promocije zbirke djela “Kazalište za djecu – umjetnički fenomen” i knjige “Laboratorij lutkarstva” autora Vahida Durakovića, kao i 11. Međunarodni forum za istraživanje kazališne umjetnosti za djecu i mlade. tema “Žensko stvaralaštvo u kazalištu za djecu i mlade i festival kao društveni fenomen.”
Posljednjeg festivalskog dana, u četvrtak, 24. rujna, na repertoaru su tri izvedbe u natjecateljskom programu: ” Dogodovštine Alise u zemlji čuda” njemačkog kazališta Zenobia bit će prikazane u 11 sati kao film Eurocinema, a na istom mjestu u 16 sati “Mi smo Terakota vojska ” Dječjeg kazališta Shiyan iz Kine. Na samom zatvaranju festivala monodrama “Kuku Todore” Dječjeg kazališta u Subotici izvest će se uživo, na sceni ovog kazališta, umjesto predstave ” Teatru s ljubavlju” koja je otkazana zbog bolesti glumca.

Foto: Dejan Vuković