Predstavom Csokibaba utazása – Putovanje jedne lutke – zatvoren 27. Međunarodni festival kazališta za djecu Subotica

U četvrtak, 24. rujna, izvedbom predstave Dječjeg kazališta u Subotici “Csokibaba utazása” (Putovanje lutke) na sceni ovog kazališta, zatvoren je 27. Međunarodni festival dječjeg kazališta Subotica. Kino Eurocinem ranije je prikazivalo snimke dviju stranih predstava: “Dogodovštine Alise u zemlji čuda” njemačkog kazališta Zenobia i “Mi smo Terakota vojska” Dječjeg kazališta Shiyan iz Kine.
Predstava “Csokibaba utazása” izvedena je u Dječjem kazalištu u Subotici, a rađena je prema tekstu Olaha Tamasa u režiji Dobreija Denesa. Kompletnu priču o avanturi jedne lutke izvodi Vereš Imelda. Na svom neobičnom putovanju, u najčudnijim situacijama, lutka pronalazi prijatelje shvaćajući vrijednosti osobne sreće i hrabrosti kao važne životne lekcije. Glumica Veres Imelda istakla je najveće izazove koje predstavlja igranje ove predstave: “Ovo nije čista melodrama, jer nisam sama na sceni. Predstava nije film, živa je i uvijek se može dogoditi nešto novo. Publika i atmosfera su uvijek različiti. Kad publika sve prati, dobijemo energiju i damo je. To je najvažnije “.
Jedna od najraskošnijih predstava prikazanih u kino programu je “Mi smo Terakota vojska” Dječjeg kazališta Shiyan iz Kine. Redatelj Zhong Hao komentirao je prednosti koje nudi kino projekcija njihove predstave: “Kroz video spot naša je predstava modernija, a izražajna sredstva raznovrsnija, pa je lakše privući pažnju djece.” Na primjer, putem videa možemo iz muzeja promijeniti scenu u pustinju Puta svile, a da pri tome ne promijenimo scenografiju na pozornici, ili publici dočarati poteškoće trgovaca.
Putem svile kroz slike pustinje. Istodobno se smanjuju troškovi predstave, skraćuje postupak objašnjavanja priče i poboljšava ukupni dojam o kazalištu. ”
Na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala kazališta za djecu Subotica izvedeno je i prikazano 11 predstava za djecu ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije, po izboru ravnatelja i selektora festivala, profesora dr. Zorana Đerića. Nagrade za životno djelo “Mali princ” dobili su književnik, dramatičar i redatelj Vladimir Andrić i bugarski redatelj Slavch Malenov, za njihov izuzetan doprinos razvoju kulture i izvedbenih umjetnosti za djecu. Ove je godine prvi put dodijeljena posthumna nagrada za život posvećena stvaralaštvu za djecu, glumcu i redatelju Zoranu Lozančiću. Prateći program obuhvaćao je brojne izložbe, predstavljanja knjiga i programe tribina.
Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Dejan Vuković