Priskakanje vatre u Đurđinu

ĐURĐIN – Priskakanje vatre uoči Svetog Ivana Cvitnjaka održano je u Đurđinu 23. lipnja, u organizaciji Udruge bujevačkih Hrvata Dužijanca. Ovaj stari običaj uvršten je prvi puta u program 100. Dužijace i od tada se redovito održava. U svome obraćanju Marinko Piuković, direktor UBH Dužijanca kazao je kako se ovaj stari običaj u današnje vrijeme upriličuje prema sjećanju Alojzija Stantića, koji ga je zapisao i tako oživio za ponovno održavanje. On je naglasio kako je cilj UBH Dužijanca »kroz manifestacije objediniti bogatstvo naše tradicije, duhovnosti i stvaralaštva i tako očuvati nacionalni identitet bunjevačkih Hrvata u Subotici i drugim mjestima Bačke«. On je ujedno izrazio zahvalnost đurđinskom župniku vlč. Draženu Duliću koji je ustupio prostor za priskakanje vatre u dvorištu župne crkve. Ovom prigodom Marinko Piuković osobito je istaknuo pokroviteljstvo visokog dužnosnika Europske unije Tibora Navračića, člana Europske komisije, povjerenika za kulturu, obrazovanje, sport i omladinu.
Uslijedio je živi prikaz ovoga staroga običaja. U priskakanju vatre sudjelovala su djeca HKPD Đurđin i djeca, članovi folklornog odjela HKC Bunjevačko kolo, kao i mnogi drugi okupljeni Đurđinčani i gosti iz Subotice i okolnih mjesta.
Prema zapisu Alojzija Stantića »Bunjevci su ovaj običaj donijeli iz prapostojbine, sa šireg prostora Dalmacije, Hercegovine i jugozapadne Bosne. Do pred Drugi svjetski rat ovaj običaj bio je osobito raširen među Bunjevcima, kako među salašima, tako i u varoši. Vatra se preskakala tri večeri uzastopce. Uz ovaj običaj vezuju se razna vjerovanja. Vjerovalo se da ivanjska vatra štiti od groma, leda i vatre«.