Proslavljen Dan državnosti RH u organizaciji Generalnog konzulata RH u Subotici

SUBOTICA – Prigodni domjenak i okupljanje pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, predstavnika diplomatskog kora, državnih institucija, a u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, i ove je godine organizirao Generalni konzulat RH u Subotici. Ovogodišnji svečani skup, održan u ponedjeljak, 24. lipnja, u Vinariji Zvonko Bogdan na Paliću, ujedno je i posljednji njegovih domaćina – generalnog konzula Velimira Pleše i supruge mu Sanje, koji nakon tri i pol godine odlaze iz Subotice kako bi poslanje diplomatskih predstavnika svoje domovine obavljali u nekoj drugoj državi.
»Nakon tri i pol lijepih, nadam se i uspješnih godina, odlazimo negdje u novo razdoblje naših života. Sa sjevera Bačke u sjećanju nosimo divne i drage ljude kojima želimo zahvaliti na svemu. Ponosni smo na sve što je postignuto, na sve pozitivne promjene koje smo napravili, a kojih je zaista dosta. Slobodan sam izreći kako smo počašćeni što smo mogli raditi među vama, za vašu korist i korist domovine Hrvatske. Osjećamo da smo pridonijeli promjenama u posljednjim godinama«, rekao je u svom pozdravnom, a ujedno i oproštajnom govoru Velimir Pleša.
On je ovom prigodom istaknuo i značaj zajedništva na kojem bi se, kako smatra, trebalo poraditi u budućem razdoblju, jer se bez njega ne može naprijed.
Također je podsjetio kako je razlog ovog okupljanja proslava povijesnog trenutka proglašenja neovisnosti Hrvatske.
»Bez slobodne Hrvatske ne bi bilo izgleda za bolju budućnost. Bez vlastite zemlje ovisni bi bili o volji drugih. U skladu s našom suverenom voljom, od osnivanja naše zemlje, sada polako, ali tvrdoglavo i hrabro okrećemo stvari na bolje. Iz novoosnovane suverene države postali smo aktivni član Europske unije i NATO saveza, hrvatski je službeni jezik EU. Ostajemo čvrsto predani europskoj ideji, ovom plemenitom čuvaru mira i sigurnosti. Ne znamo što će se dogoditi u narednih četvrt stoljeća. Ali budimo svjesni da smo u stanju ostvariti višestoljetne snove i da možemo rješavati velike probleme ako nas povezuju međusobno poštovanje, suradnja, solidarnost, povjerenje i čista ljudska dobrota«, rekao je Pleša.
Pozdravnom govoru generalnog konzula prethodilo je intoniranje srbijanske i hrvatske himne, koju je otpjevala apsolventica solo pjevanja na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Aleksandra Pletikosić.
Goste je tijekom večeri zabavljao jazz sastav Scifidelity Orchestra iz Čakovca.