Radost mlade mise u rodnome Srijemu

GOLUBINCI – U nedjelju, 14. srpnja, Golubinčani su četvrti put u svojoj povijesti imali mladu misu u svojoj župi. Ovoga puta to je bila mlada misa secundicia mladomisnika Tomislava Dokoze. Župnik Marko Kljajić, povjesničar po vokaciji, iznio je po redosledu mladomisnike iz Golubinaca. Prije 152 godine, 13. listopada 1867., mladu misu slavio je Pajo Čačić kojega je do oltara vodio njegov župnik Ilija Barić. Te godine u ovoj župi se rodilo 88 djece, umrlo je 66 osoba, a vjenčanih je bio 21 par. Drugi mladomisnik bio je Jakša Ingrud. O njemu ima malo podataka. Treći mladomisnik bio je Đurica Gašparović sadašnji srijemski biskup. Njegova mlada misa bila je 24. srpnja 1977. godine. Zaređen je u Srijemskoj Mitrovici s ostalim đakonima Đakovačko-srijemske biskupije, na dan sv. Anastazije-Stošije, kada su iz Zadra u Srijemsku Mitrovicu prenešene njene moći. Ređenje je obavio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić. Svećeničko ređenje je bilo u Đakovu na Petrovu iste godine. Četvrti mladomisnik je Tomislav Dokoza.
Tomislav Dokoza je po rođenju i krštenju Golubinčanin. Njegova obitelj je iz Golubinaca otišla kada je Tomislav imao imao dvije godine. Troje od četvero djece obitelji Dokoza krstio je i njihove roditelje Antuna i Milku vjenčao tadašnji župnik u Golubincima vlč. Jozo Duspara. Obitelj se preselila u Požegu u Slavoniji, a tamo su dobili još jedno dijete koje je Bog rano pozvao sebi. Tomislav je u djetinjstvu često sa svojom obitelji dolazio u goste kod strica Željka Dokoze i tako zavolio svoj rodni Srijem i Golubince. Vlč. Dokoza najprije je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku kao drugi đak u generaciji. Kao inženjer elektrotehnike odgovorio je na poziv Duha Svetoga i upisao studij teologije. Prvu godinu studija završio je u Zagrebu, a zatim još tri godine u Rimu skupa s Matejom Filipovićem.
Svoju mladu misu slavio je 7. srpnja u Požegi u Slavoniji, ali Srijemac u duši je sa svojom obitelji odlučio da mlada misa secundicia bude u rodnim Golubincima. Na svoju drugu mladu misu vlč. Dokoza pozvao je još dvojicu mladomisnika koji su s njim zaređeni u Požeškoj biskupiji Ivana Rončevića i Mateja Filipovića. Procesija je krenula iz župnog dvorišta, iz dvorane udruge HKPD Tomislav ka ckrvi sv. Jurja mučenika. Procesiju su predvodile mlade djevojke obučene u hrvatske narodne nošnje iz Srijema. Iza njih su išla dvojica mladomisnika Matej i Filip, zatim grkokatolički svećenik Petar Dupka, sadašnji i bivši župnik vlč. Marko Kljajić, vlč. Jozo Duspara i na kraju mladomisnik Tomislav. U prepunoj crkvi do oltara ih je vodila pjesma Krist jednom stade na žalu, koju je predvodio zbor mladih u nošnjama. Djeca i mladi prinosili su darove mladomisniku, a propovijedao je vlč. Duspara koji se odazvao pozivu mladomisnika.
Mladomisnik je na kraju zahvalio Bogu na daru života, svojim roditeljima, svima koje je u životu sreo i svima koji su se potrudili oko priprema za mladu misu, a zatim su dvojica mladomisnika, Tomislav i Matej, podijelili svoj mladomisnički blagoslov prisutnima u crkvi.
Na mladoj misi gosti su bili ministar u veleposlanstvu Bosne i Hercegovine Zoran Perković sa suprugom, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te brojni gosti iz Novog Slankamena, Novih Banovaca i Surčina. Poslije mise proslavi su se priključili i veleposlanik Hrvatske Gordan Bakota i vlč. Dušan Milekić.