Održana Dužijanca u Tavankutu

TAVANKUT – Proslava Dužijance u Tavankutu ove je godine započela u subotu, 13. srpnja, na ljetnoj pozornici Etno salaša Balažević programom Risarske večeri.
U prvom dijelu programa nastupili su članovi folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec, a voditeljica odjela za kulturu pri Hrvatskoj matici iseljenika Snježana Jurišić iz Zagreba prigodnim je riječima zatvorila ovogodišnji XXXIV. saziv Prve kolonije naive u tehnici slame na kojem je sudjelovalo dvadeset dvije slamarke. Rad na koloniji vodila je poznata slamarka Jozefina Skenderović. Novonastali radovi moći će se vidjeti uoči gradske Dužijance na izložbi u predvorju Gradske kuće, a koja će biti otvorena 9. kolovoza.
Prošlogodišnji bandaš i bandašica Katarina Harangozo i Darko Vidaković su ovogodišnjem predvoditeljskom paru Dužijance Antoniji Rudić, Mladenu Bogešiću te Antoniji Vujić i Nikoli Vajhandu, malom bandašu i bandašici, predali krunu koju je izradila Jozefina Skenderović. Tema ovogodišnje krune je »Božja ljubav prema ljudima, međusobna ljubav, te ljubav prema Dužijanci i prema rodu i narodu«.
Nedjeljna misa zahvalnica služena je u tavankutskoj crkvi Presvetog Srca Isusova. Djeca i mladi članovi HKPD-a Matija Gubec, te gosti iz KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike u narodnim nošnjama okupili su se u crkvi da zajedno zahvale Bogu za novi kruh. Misno slavlje predvodio je župnik crkve Sv. Roka iz Subotice, a ujedno i predsjednik UBH Dužijanca, Andrija Anišić u koncelebraciji mjesnog župnika Franje Ivankovića.
Nakon mise za goste je priređen ručak na Etno salašu Balažević, dok je u večernjim satima Bandašicino kolo održano u dvorištu župe.
Uzvanici na Dužijanci su bili zamjenik ravnatelja HMI Ivan Tepeš, predstavnik HNV-a Darko Sarić Lukendić, načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević, narodni zastupnik Tomislav Žigmanov, predsjednik Općinskoga vijeća Stari Jankovci Boris Dragičević i voditeljica odjela za kulturu HMI Snježana Jurišić.