Radovi od slame simbol i Dužijance

Izložba slika od slame nastalih na 38. Sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, koja se tradicionalno održava uoči središnje proslave žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata Dužijanca, otvorena je prošloga petka, 11. kolovoza u predvorju Gradske kuće u Subotici, a tijekom tri dana posjetitelji su mogli pogledati 38 slika nastalih na spomenutoj koloniji, te kupiti razne predmete od slame.

»Svake godine slamarke tradicionalno sudjeluju na koloniji koju organiziraju Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Ove godine je to bila 38. kolonija po redu, a na njoj je, vjerovali ili ne, nastalo 38 slika«, rekla je voditeljica slamarskog odjela tavankutskog Gupca Marija Rukavina Prćić koja je na koncu sudionicama kolonije uručila zahvalnice.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić.

»Svaka vaša slika, svaki vaš rad je jedna prekrasna priča koja govori o bogatstvu vašega duha i srca, o vašoj marljivosti i ljubavi prema ovoj posebnoj umjetnosti. Radovi od slame usko su vezani s Dužijancom. Imamo već knjigu mons. Beretića s tim naslovom, imamo krunu s tom temom, a od ove godine imamo i novi simbol Dužijance, a to je srce izrađeno od slame s riječju Dužijanca u njegovom središtu. Imamo i risara izrađenog od slame. Mnogi su se divili i dive se vašim radovima, vašoj umjetnosti. Rekoše neki da je divljenje početak teologije, početak govora o Bogu. Vi ste dakle zaslužni da su se mnogi divili i dive se vašim radovima. Nije to bez Boga. Vaše slike i predmeti izrađeni od slame djelo su ruku čovječjih, vaših ruku i Božjeg nadahnuća i blagoslova. Hvala Bogu na vama!«, rekao je među ostalim vlč. Anišić.

Podsjetimo, 38. Saziv Prve kolonije naive u tehnici slame održan je od 8. do 15. srpnja.