Samostalna izložba Josipe Dević u Vukovaru

U sklopu programa XXII. Vukovarskih adventskih svečanosti drugu samostalnu izložbu Svijet anđela imala je umjetnica iz Subotice Josipa Dević. Izložba je otvorena 13. prosinca u Hrvatskom domu u Vukovaru, na inicijativu i poziv ravnateljice Hrvatskog doma Ivane Miličić.
Iz pera Josipe Dević izašle su brojne duhovne skladbe, tekstovi, križni put…, a osim pisanja više od šest godina Josipa se bavi i izradom unikatnih, ručno rađenih predmeta. Ovoga puta na red su došli anđeli.

Na izložbi uz svakog anđela koji je proistekao iz ruku autorice stajao je i prigodni citat, koji je nazočne dodatno potaknuo na razmišljanje. Više od 30 anđela našlo je mjesto u izložbenom prostoru, a valja naglasiti kako je svaki od njih ručne izrade i unikatan. Među izloženim, našao se i anđeo koji u ruci drži Vučedolsku golubicu, a na haljini ima panoramu Vukovara.
»Iako su anđeli duhovna bića, itekako su nam potrebni i u našem svijetu, a i mi jedni drugima možemo biti anđeli«, kaže Josipa Dević i dodaje: »Izuzetno mi je drago što je moj rad primijećen i što sam imala prigodu izlagati u sklopu ovih svečanosti«.
Josipa u svojoj radionici, koju je nazvala duše Bracera, samostalno priprema smjesu za izradu figurica, te su svi anđeli napravljeni u tehnici hladnog porculana. Za njih nema kalupa. Stoga, iako slični, svaki je različit. Osim anđela, na izložbi je predstavila i nekoliko figurica Svete obitelji, s razlikama u prikazu. Tako u nekima sv. Josip nosi Isusa, a u drugim Isusova majka Marija. Kako je i sama autorica rekla, time je htjela staviti naglasak na značaj i majke i oca u životu djeteta.
Izložbi je prethodila radionica na kojoj su sudjelovale članice Društva Hrvatska žena Vukovar te su uz pomoć Josipe skupa izradile sliku na kojoj je prikazan cvjetni aranžman.
Na istome mjestu prije pet godina Josipa je imala prvu samostalnu izložbu, a tada su se pred očima javnosti našli betlehemi, te je izložba nosila naziv Jaslicama duše.