Selekcije „Paralele i sudari” i „Mladi duh Europe” na Festivalu evropskog filma Palić

27. Festival europskog filma Palić, koji se ove godine održava od 12. do 18. rujna u Subotici i na Paliću, predstavit će selekcije “Paralele i sudari” s fokusom na kinematografiju srednje i istočne Europe, kao i “Mladi duh Europe” u kojem će se naći filmovi suvremenih, inventivnih autora čija dela pomjeraju granice filmske umjetnosti. Ovogodišnji festival održava se u kinu “EuroCinema” i “Art kinu Lifka” u Subotici, kao i u kinu “Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz cijele Europe, u 15 različitih odabira i programskih cjelina.
U natjecateljskom izboru programa “Paralele i sudari” prikazat će se filmovi “Očaj” latvijske redateljice Carlis Lesins, “Sluškinje” ukrajinske redateljice Kristine Sivolap, “FOMO – Strah od nestanka” Atile Hartung iz Mađarske, “FREM” slovačke redateljice Vere Čakaniove, “Ubiti” , a zatim napusti grad “(Mariusz Wilczyński, Poljska),„ Majka “hrvatskog redatelja Jure Pavlovića,„ Partenon “litvanskog redatelja Mantasa Kvedaravičiusa, austrijski film„ Kraljevsko plavo “Dinka Draganovića, domaći film„ Sutra je još srpanj “redatelja Dejana Vlaisavljević Nikt, “Zaboravljena” Darje Oniščenko iz Ukrajine, “Usluga” slovačkog redatelja Ivana Ostrochovskog. Izvan konkurencije, u istom izboru naći će se “Prvi most” Laile Pakalnine iz Latvije, “Frank sam” slovenskog redatelja Metoda Peveca, “Patrole” bugarskog redatelja Stefana Komandareva i “Nerazdvojni” slovenskog redatelja Marka Nabersnika.
Izbor “Mladi duh Europe” sadržavat će 37 kratkih filmova širokog spektra stilova i žanrova. Trener Neil Young rekao je o ovogodišnjem izboru filmova: “Kao i prošle godine, i ovaj se program sastoji od” redovnog “programa eklektičnih kratkih filmova koje sam odabrao u dogovoru s kolegama s festivala, uz” carte blanche “suradnju s drugim istaknutim filmskim festivalima – ovaj su put za taj dio selekcije bili zaduženi naši prijatelji s poljskog festivala “ZubrOFFka” u Bjalistoku. “Mladi duh” uzbudljiv je presjek najambicioznijih filmova koji nadilaze uspostavljene “granice” umjetničke forme – od autorskih filmova, glazbenih spotova i animacija do svježih pogleda na dokumentarne i igrane formate. Kratki filmovi iz ove selekcije ne mogu se lako smjestiti u isti koš s obzirom na temu i sadržaj, ali zajednička im je jezgrovitost i ekonomičnost, što znači da ni u jednom kadru nema praznog hoda “.
U okviru 27. festivalskog izdanja posjetitelji će ponovno imati priliku glasati za najbolji film i nagradu publike Gorkog lista na samom festivalu, ali i putem službene web stranice Festivala europskog filma Palić (www.palicfilmfestival.com). Ove će godine po peti put preuzeti važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umjetnosti. Na taj će se način, osim stručnog žirija, poštivati ​​i mišljenje publike, zahvaljujući čijoj odanosti i predanosti filmu festival traje sve ove godine.

Foto: Promo – “Sutra je još uvek juli”