Slovačke nacionalne svečanosti

BAČKI PETROVAC – Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijer Republike Slovačke Petar Pelegrini otvorili su 9. kolovoza, u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu, manifestaciju Slovačke nacionalne svečanosti »100 godina s narodom, u narodu, za narod«.
Čestitajući nacionalni praznik slovačke nacionalne manjine predsjednik Mirović podsjetio je da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. kolovoz obilježava kao datum od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, a time i za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju u cjelini, što je potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja i razumijevanja.
Ustanovili smo, dodao je predsjednik Mirović i pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava Ljudevit Mičatek, koje ćemo prvi put dodijeliti u prosincu, kao počast, ne samo budućem laureatu već i velikanu i velikom borcu za prava ne samo Slovaka već i svih drugih naroda.
»Večeras, ovdje u Bačkom Petrovcu, u najvažnijem centru Slovačke nacionalne manjine u AP Vojvodini, slavimo i 100 godina od osnivanja slovačke gimnazije i tiskare, što pokazuje da je odluka donijeta prije 100 godina da zajedno, ravnopravno i složno živimo potvrdila temelje da svaki identitet bude sačuvan«, rekao je predsjednik Mirović.
»Pokrajinska vlada odlučna je da ravnopravnost i sklad nacionalnih različitosti, kao i razvoj svih nacionalnih i kulturnih identiteta osigura i u vremenu koje je pred nama«, izjavio je predsjednik Mirović.
»Ovaj jubilej dokaz je očuvanja našeg identiteta, koji je duboko sačuvan u našim srcima i dokaz je vitalnosti naše manjine u AP Vojvodini i Republici Srbiji. Divan je osjećaj biti ovdje, u AP Vojvodini, i vidjeti naš maternji jezik na svim stranama. Hvala Pokrajinskoj vladi i svim institucijama jer podržavate očuvanje i razvoj našeg identiteta«, kazao je premijer Republike Slovačke Petar Pelegrini.
»U ime Grada Novog Sada i u svoje osobno ime čestitam vam 100 godina Slovačkih narodnih svečanosti. Ponosni smo na vas jer ste očuvali svoj identitet, jezik, kulturu, pismo i sve ono što krasi AP Vojvodinu i Srbiju. Čast je i privilegij biti večeras sa vama«, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Nyilas i ambasadorka Republike Slovačke Dagmar Repčekova.