Susret Tramišak– Žigmanov

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV–a razgovarao je u Zagrebu sa ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak.
Kako je priopćilo to ministarstvo ministrica Tramišak informirala je Žigmanova o statusu procesa programiranja Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija za financijsko razdoblje 2021.-2027. Očekuje se da će novi program biti financijski veći, oko 40 mil. eura EU sredstava (trenutni je oko 34 mil. eura) s obzirom da je Republika Hrvatska povećala alokaciju za sami program. Kao prvi korak u programiranju, teritorijalna i socijalno-ekonomska analiza je izrađena i usvojena krajem ožujka 2021. godine. Analiza je pokazala da budući program treba financirati projekte koji doprinose sljedećim ciljevima politika Europske unije: Pametnija Europa, Zelenija Europa te Socijalna Europa. Također, provedene su javne konzultacije sa svim zainteresiranim dionicima u razdoblju od 21. svibnja do zaključno 8. srpnja 2021.
Nadalje, do kraja 2021. godine se predviđa podnošenje novog programa Europskoj komisiji na odobrenje, a usvajanje novog programa je predviđeno za ožujak ili travanj 2022. nakon odobrenja EK. Prvi poziv u sklopu novog programa se očekuje u prvoj polovici 2022. godine.
Gospodin Žigmanov istaknuo je kako aktivno prate napredak procesa programiranja i provode pripremne aktivnosti za prijavu projekata na nove pozive za dostavu projektnih prijedloga u budućem Programu.
Ministrica Tramišak istaknula je kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije spremno pružiti pomoć u vidu informiranja i prijenosa dobrih praksi te povezivanja partnera s obje strane granice, a pronaći će se i dodatni modeli pomoći Hrvatima u Vojvodini.
Uz Tomislava Žigmanova u razgovoru su sudjelovali i dopredsjednik HNV–a Ladislav Suknović i član DSHV–a Srđan Vezmar.