Susret vrtića koji nose ime Marija Petković

KORČULA – Petnaesti puta za redom, djecu, odgojitelje i roditelje, okupila je blažena Marija Petković, čuvarica i zaštitnica vrtića koji nose njeno ime. Susret i druženje u molitvi, pjesmi, plesu, uživanju u moru i zajedništvu svih vrtića održan je od 30. svibnja do 2. lipnja u Blatu na otoku Korčula. Ovo zajedništvo je posebno jer su za njega i roditelji pronašli vremena, te su skupa s djecom sudjelovali na susretu vrtića iz: Zagreba, Osijeka, Splita, Subotice i naravno Blata.
Blaćani su svoju gostoljubivost pokazali i opravdali i ove godine.
Na predavanju u svetištu roditelji su čuli mudru poruku profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Splita i svećenika prof. dr. sc. Mladena Parlova, koji je istaknuo važnost odgoja djece u zajedništvu majke i oca, važnost obiteljske molitve i kršćanskog odgoja. Osobito je važno, kako je rekao, da se brak ne uzima zdravo za gotovo, nego da supružnici moraju izgrađivati svoje odnose i na njima raditi i to cijeloga života. Naglasio je da u središtu obitelji mora biti Bog jer kada se računa s Bogom sve se u životu odvija drukčije. Teškoće i križevi bračnoga i obiteljskoga života su neizbježni, ali s Bogom se sve lakše rješava jer nas Bog ljubi i stalo mu je do čovjeka.
Zajednička misa s djecom, roditeljima, časnim sestrama, mještanima u svetištu je sve prisutne duhovno okrijepila i povezala. Poslušavši Božju riječ don Mladen je tijekom propovijedi rekao kako je teško ostaviti bogatstvo na svijetu i krenuti Božjom stazom, a blažena Marija Petković je to uspjela. Dječji zbor Stope na čelu sa s. Julijanom Beretić, predvodio je pjevanje pod svetom misom.
Nakon mise, uslijedio je program u velikoj dvorani općine Blato. Djeca iz svih vrtića koji su sudjelovali na ovogodišnjem susretu priredila su prigodan program, pun veselih stihova, glume i pjesme, te razveselila srca prisutnih roditelja i gostiju. Slijedilo je druženje na zajedničkom ručku sve djece u konobi Zlinje. U nedjelju 2. lipnja djeca su sudjelovala na svetoj misi u crkvi Svih svetih u Blatu, nakon čega je slijedilo druženje i razgovor.
Za djecu iz Subotice, druženje se nastavilo i na moru na Prižbi. Obzirom da je put bio naporan i dug, valjalo je iskoristiti vrijeme te su mališani s odgojiteljicama i roditeljima na moru ostali još nekoliko dana.
Koliko je važan ovaj susret za djecu, roditelje pa i časne sestre zna najbolje blaženica, koja je okupila mališane iz dvije države za istim stolom.
Djeca su za kraj poručila kako će uvijek pamtiti ove susrete vrtića blažene Marije Petković, koja ih je okupila u svom rodnom mjestu, te im ukazala na važnost obitelji, i vesele i radosne vrtićke dane.