Tesla i nesuglasice

SUBOTICA/BEOGRAD – Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozvao je u srpskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Nikoli Tesli, koji je proteklih dana izazvao nove nesuglasice između Beograda i Zagreba.
Vukosavljević je naime u prošli petak optužio Hrvatsku da prisvaja Teslu, američkog i hrvatskog izumitelja srpskog podrijetla, tako što ga planira predstaviti kao svog izumitelja na EXPO-u u Dubaiju 2020.
»Sa žaljenjem pratimo začudni, ničim izazvan interes ministra kulture i informiranja Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, Srbinu iz Hrvatske, njegovom statusu i funkcijama koje on ima u suvremenim kulturnim praksama u Hrvatskoj, državi u kojoj su politički predstavnici srpske zajednice dio vladajućih struktura«, izjavio je za Hinu Žigmanov.
Žigmanov smatra da ministrova »nacionalna ekskluzivnost i ostrašćenost« neće pridonijeti prijeko potrebnoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije već će biti novi otegotni moment.
»S druge strane, građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji više bi voljeli čuti od srbijanskog ministra kulture, recimo, koje su sve aktivnosti i s koliko financijskih sredstava bile poduzete na planu očuvanja ovdašnje hrvatske materijalne kulturne baštine, napose sakralne, budući da je jedan broj katoličkih crkava u izuzetno lošem stanju«, rekao je Žigmanov.