Izložba radova Prve kolonije naive u tehnici slame

SUBOTICA – Izložba radova od slame nastalih na XXXIV. Sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu održanom od 6. do 13. srpnja otvorena je u okviru proslave Dužijance u petak, 9. kolovoza, u predvorju Gradske kuće. Ona se mogla posjetiti do utorka, 13. kolovoza, nakon čega su slike s posljednje tavankutske kolonije preseljene u Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame.
Predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta Ladislav Suknović je, otvarajući izložbu, rekao kako ga je osobito dojmio motivirajući pogled u budućnost koji je, osim tradicionalnih motiva – salaša, uočio na slikama.
»Na velikom broju slika vidimo pendžere, izlazak sunca, puno života na salašima. Rekao bih da je to prikaz jedne naše budućnosti i sigurne garancije u ono što radimo i na putu na kojem se nalazimo. Jedan od motiva su i bunjevačke papuče koje isto naglašavaju koračanje u budućnost.«
Ujedno je iskazao važnost sudjelovanja naših slamarki na raznim događanjima diljem svijeta kako bi pokazale na koji način rade, te s ciljem da u Tavankut i Suboticu donesu nova saznanja.
Voditeljica Gupčevog Slamarskog odjela Jozefina Skenderović je, među ostalim, izrazila zadovoljstvo što su se na ovogodišnjoj koloniji pojavila dva nova imena, ali i iskazala žalost što se odjel, iako je do sada velikom broju mladih preneseno umijeće rada sa slamom, ne pomlađuje.

Slamarke kojima su već tradicionalno podijeljene zahvalnice za sudjelovanje na koloniji su: Jozefina Skenderović, Katarina Skenderović, Marija Vojnić, Nedeljka Šarčević, Edita Petrekanić-Bačić, Zorica Ćakić, Vera Bašić Palković, Mira Perčić, Kata Kujundžić, Marija Dulić, Marija Rukavina Prćić, Biserka Horvacki, Nevenka Obradović, Dobrinka Babijanović, Rozalija Tot Kiš, Marija Sarić, Slavica Godar, Marija Gabrić, Kristina Kovčić Raguž, Branka Vujić, Ana Šujić, Lozika Homolja, Višnja Kovačić, Lara Šegina, Katarina Šegina i Katarina Vujić.