U Novom Sadu održana javna rasprava o medijskim zakonima

U Novom Sadu danas je održana javna rasprava o dva medijska zakona: Nacrtu Zakonu o javnom informiranju i Nacrtu Zakona o elektroničkim medijima. Ovo je posljednja javna rasprava, a rok za dostavljanje primjedbi, prijedloga i sugestija ističe sutra.

»Mnoge stvari su dobro definirane, između ostalog u potpunosti je definiran postupak projektnog sufinanciranja i prvi puta je definirano uspostavljanje jedinstvenog informacijskog sustava za praćenje sufinanciranja projekata. Imat ćemo u potpunosti transparentno sufinanciranje projekata iz područja javnog informiranja«, kazao je ministar informiranja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović.

Ministar je kazao da je novina i formiranje inspekcijske službe koja će kontrolirati primjenu zakona i propisa u području medija. Govoreći o Nacrtu zakona o elektroničkim medijima ministar je kazao da se od 130 članaka zakona 50 odnosi na redefiniranja REM-a.

»Ojačana je organizacijska i financijska neovisnost REM-a, unaprijeđena profesionalnost i odgovornost prema javnosti, te su jasno utvrđeni kriteriji za izbor u Vijeće REM-a. Prijedlog je da od devet članova Vijeća REM-a sedam predlažu profesionalna udruženja, a preostala dva člana povjerenik za zaštitu ravnopravnosti i pučki pravobranitelj«, kazao je u uvodnom izlaganju ministar informiranja.

Predsjednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa u prvi plan istaknula je da medijski radnici rade težak i nesiguran posao, za male i neredovite zarade.

»Mnogi rade godinama na ugovor, novinari trpe cenzuru i autocenzuru. Poslodavci koji ne mogu ispoštovati minimum uvjeta za rad neka zatvore svoje medije«, kazala je Čabarkapa.

Ona je dodala da je projektno sufinanciranje problematično, jer sve dok novinari i vlasnici medija budu dijelili novac bit će sukoba interesa i korupcije.

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Srbije Željko Bodrožić  kazao je da je javna rasprava o medijskim zakonima »šarada«, ali da medijska udruženja podnose primjedbe pokušavajući političkoj eliti objasniti kako je postojanje neovisnih medija preduvjet demokratizacije društva.

»Mi tražimo da novac iz javnog proračuna više ne dobivaju mediji koji flagrantno neprestano krše Kodeks novinara Srbije i ne služe nepristrasnom informiranju građana i ne rade u javnom interesu, nego rade propagandu i u interesu vladajuće partije«, kazao je Bodrožić.