U Rumi održan 23. Art Trema Fest

Festival Art Trema Fest koji je prvobitno trebao biti održan u ožujku, održan je od 24. do 27. rujna na scenama Kulturnog centra u Rumi i Domu omladine Ruma pod sloganom Festival pojačane kreativne odgovornosti. Pored glavnog djela programa, koji čine četiri predstave, publika je imala priliku prisustvovati i pratećem programu koji su činile kreativne radionice za djecu, izložba i scenska instalacija. Art Trema Fest afirmira rad studenata umjetničkih akademija u regiji prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, te komorne predstave koje nastaju u suradnji s kazalištima, neovisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture.
Kao i prethodnih godina, na festivalu su trebali sudjelovati glumci i kazališta iz cijele regije, no to se ove godine nije dogodilo. Zbog situacije izazvane koronavirusom, festival je održan u nešto drugačijem formatu i uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Glavni dio programa činile su četiri predstave iz Beograda, Paraćina, Banja Luke i Rume. Ove godine žiri su sačinjavali aktivni građani u kulturi. Jednoglasnom odlukom žiri je za najbolju proglasio predstavu Edith Piaf, autorski projekt Đorđa Vukašinovića.
»Dogovor je bio da nam u ožujku dođu gosti iz Češke, Hrvatske, Makedonije i Bugarske. Predstave koje smo birali od 120 prijavljenih su imale svoj osobni pečat. U posljednjih 20 godina Ruma je bila rasadnik kazališnih talenata. Svake godine mladi ljudi iz Rume upisuju akademije i uspješno ih završavaju. Ono što želimo jest da im Trema Fest omogući kad odu iz ove sredine i ostvare se kao umjetnici, da se vrate i prikažu svoj talent u svom gradu«, kaže organizator festivala Zoltan Fridman.