S radom počele prve jaslice na hrvatskom jeziku

Prvi dan listopada ostat će zabilježen crvenim slovim u kalendaru Hrvatskog nacionalnog vijeća, ali i vrtića Marija Petković – Biser. Nakon punih 19 godina vrtića na hrvatskom jeziku 1. listopada je započela s radom i jaslena skupina mališana, koji će u novom prostoru provoditi veći dio dana.
Valja se podsjetiti da je ovaj vrtić jedan od rijetkih u Srbiji u kojem se odvija program svjetski poznate talijanske pedagoginje Marije Montessori. Uz to, program se odvija na hrvatskom jeziku, a uključuje i vjerski odgoj, te ono što je djeci najvažnije – sjajne odgojiteljice.
»Ovo je veliki dan za nas. Osamnaest mališana je prvi puta krenulo u jaslice koje je hrvatska zajednica otvorila«, s ponosom je rekla predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Inicijativa za otvorenje jaslene skupine postojala je još prije 12 godine, no tada nije zaživjela, te se prošle godine iznova pokrenula sagledavši potrebe roditelja.
»Puno je bilo prepreka, ali upravo time smo dokazali da se puno toga dobroga može učiniti i napraviti kad više subjekata ima iste interese i kada zajednički djeluje. Hrvatsko nacionalno vijeće radi na tome da osigura kvalitetno cjelovito obrazovanje, od jaslica do doktorata. Crkva je također prepoznala interes u ovome, da se mladi i djeca okupljaju te da imaju kvalitetan odgoj«, kaže Vojnić.
U naravi Crkve je da se brine za opće dobro, pa između ostaloga i za potrebe obitelji. Šteta bi bila ne iskoristiti slobodan prostor, osobito kada se koristiti za odgoj i potrebu obitelji.
»Kroz razgovor se rodila ideja, koja je zapravo inicirana potrebom da se na području župe Marija Majka Crve, u sklopu vrtića Marija Petković – Biser otvori i jaslena skupina. Osim što je unutar dvorišta župe, važno je istaći da će se djeca odgajati u kršćanskom duhu. Onim roditelja koji su u vjeri je bitno da se djeca od rane dobi odgajaju u vjeri, jasno primjereno njihovom uzrastu. Samim mojim opredjeljem da budem svećenik sam preuzeno sve ono što se očekuje od svećenika, a to je rad i s mladima i djecom, obiteljima, bračnim parovima, sa starijima. Po povratku s postdiplomskih studija sam se nekako više bazirao na rad s djecom i mladima. Ovime su zahvaćeni i roditelji, mladi bračni parovi koje i ovim putem potičem da budu otvoreni životu, da imaju djecu koja će ovaj prostor učiniti živim«, kaže vlč. Stantić.