U Surčinu prikazan film „Srijemci Srijemu 2021.“

Film „Srijemci Srijemu 2021.“ premijerno je prikazan 30. prosinca u prostoru Hrvatske čitaonice „Fischer“ u Surčinu u okviru ovogodišnje manifestacije „Srijemci Srijemu“. Riječ je o projektu koji je ove godine, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, zamijenio redoviti oblik održavanja ove manifestacije namjesto kojeg je videosnimkom ovjekovječio djelovanje hrvatskih srijemskim udruga. Nositelji projekta su Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ“ te Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“, a financijski su projekt podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije. HNV je manifestaciju „Srijemci Srijemu“ 2013. godine proglasio od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.
U uvodnom dijelu filma predsjednica HNV-a Jasna Vojnić pojašnjava kako je film imao za cilj očuvati zajedništvo u vremenima nemogućnosti živog susreta. „Nije sve stalo i zajedništvo – srećom – nije nestalo. Vi i mi – skupa – i dalje gradite i gradimo na temeljima koje smo naslijedili, stvarate i stvaramo u svojim sredinama ono čime se ponosimo“, ističe Vojnić dodajući kako se u filmu bogato stvaralaštvo današnje žive kulture ostavlja u baštinu budućim naraštajima: „Kultura i običaji nisu tek eksponati nekog prošlog vremena kojima se danas divimo i s tugom u srcu prisjećamo. Mi smo živa kultura! Naša je zajednica bogata stvaralaštvom, koje će, sigurna sam, pozitivno vrednovati i buduće generacije gledajući ovaj film.“
Filmskom pričom predstavljen je rad svih hrvatskih udruga u Srijemu koje su prepoznale vrijednost ovog projekta i aktivirale se u tome da na što bolji način prikažu rad svojih udruga – što će predstavljati vrijedan promotivni video materijal, ali i arhivski zapis za buduće generacije – a to su: Hrvatska čitaonica „Fischer“ iz Surčina, Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Rume, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina i Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo „Tomislav“ iz Golubinaca.
Redateljica filma Katarina Čeliković zahvalila je vodstvu udruga koje su smogle snage predstaviti rad u vrijeme pandemije te napomenula kako je filmska priča i emotivni zapis jednog posebnog vremena koje ćemo pamtiti i po osobama kojih više nema ali i po onima koji su započeli nove živote. Organizator Lazar Cvijin je istaknuo vrijednost zajedničkih druženja i rekao kako se zajedništvo treba očuvati i onda kada je teško, a takvog smo vremena svjedoci. Stoga je film „svjedok vremena kojeg se nećemo rado sjećati, ali ćemo znati cijeniti ono što smo ipak uspjeli stvoriti“, rekao je Cvijin. Film je snimio i montirao Srđan Simijanović.
Osim premijerne projekcije, film će biti prikazan širem gledateljstvu sljedeće godine.

Foto/izvor: HNV