Volonteri Etnokampa u Osijeku

I odrasli, baš poput djece, vole nagrade. Vole kada netko primijeti njihov trud i rad. Tako su volonteri Etnokampa, njih oko 60, bili na zasluženom jednodnevnom izletu u Osijeku. Nije to bio običan izlet nego izlet protkan poviješću, duhovnošću, glazbom i druženjem.

Predvođeni predsjednicom Hrvatske čitaonice i organizatoricom ovoga puta Bernadicom Ivanković volonteri su 29. listopada imali priliku posjetiti Muzej Slavonije, koji broji više od 300 tisuća muzejskih predmeta, te se upoznati s daljom i bližom poviješću ovog dijela Hrvatske.

Posjetitelji iz Subotice i okolice obišli su župu i osječku konkatedralu sv. Petra i Pavla apostola, gdje ih je dočekao župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Antun Nikolić, đakon Domagoj Brkić, kao i njihovi mladi koji su ih ugostili.

Uz razgledanje Osijeka i obilazak tržnog centra volonteri su imali priliku, mnogi od njih prvi puta, prisustvovati veličanstvenoj operi Samson i Dalila u Hrvatskom narodnom kazalištu, te se po završetku i upoznati s glazbenicima. Sam ambijent, glazba, sjajni solisti, zbor i baletani, te fenomenalna scenografija i kostimografija doprinijeli su da to bude izlet koji će se pamtiti cijeli život.

»Zaista smo imali priliku uživati u ovome susretu, koji je ostvaren zahvaljujući divnim ljudima, otvorenima za suradnju. Uz posredstvo vlč. Tomislava Vojnića Mijatova imali smo priliku obići konkatedralu i upoznati se sa svećenicima i mladima iz njihove župe, a velika hvala ide i Muzeju Slavonije koji je otvorio svoja vrata za naše volontere. Posebna zahvala ide Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku koji su nam omogućili da završnica dana bude doista posebna, da možemo gledati operu«, kaže Bernadica Ivanković i dodaje kako je ovaj put trebao biti organiziran još prije korone, ali iz svima poznatih razloga on je tek sada proveden u djelo.

Ovo putovanje je bilo na poticaj mnogima, a već po povratku su krenule nove ideje za sljedeći Etnokamp koji će biti realiziran tijekom ljeta naredne godine.