Zahvaljujući Kaleidoskopu kulture, Novi Sad postaje glavni grad književnosti

Dobitnici NIN-ove nagrade Slobodan Tišma i Aleksandar Gatalica, kao i novosadski autor proze i poezije Laslo Blašković, a potom književnik, kritičar i urednik Franja Petrinović, mlade nade domaće književnosti Maša Seničić i Andrea Popov Miletić, ali i europsko priznata, višestruko nagrađivana Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Laurent Seksik, Barbie Marković, Veronika Murek samo su neki od književnika koji će od Novog Sada u narednih sedam dana napraviti sinonim za Europski centar za književnost.
Kulturne stanice Svilar, Eđšeg, Karavan ugostit će 20 poznatih stranih književnika, gotovo 70 domaćih književnika, preko 30 glazbenika, i tako na trenutak zaustaviti Novi Sad jer je vrijeme za knjigu.
Treći tjedan Kaleidoskopa kulture, od 19. do 25. rujna, posvećen je predstavljanju raznolikosti domaće književne scene, povezivanju domaćih i europskih autora, otkrivanju novih mjesta i novih formata za književna događanja, decentralizaciji kulture i razvoju publike.
Ovaj put, zbog mjera poduzetih zbog koronavirusa, publika će književna događanja moći pratiti putem interneta, putem stranice Kaleidoskopa kulture, kao i YouTube kanala Novi Sad2021.
U utorak, 22. rujna, u 19 sati, plato ispred “knjižare koja svira”, Bulevar Books, bit će prepušten fenomenalnim mladim pjesnikinjama Radmili Petrović i Maši Seničić. Također, u okviru programa “Večeri knjiga Milana Mumina”, uz čitanje poezije na engleskom i srpskom jeziku, koncert i razgovor sa Zlatom Miklja, 24. rujna u 20 sati publika će se bolje upoznati s pjesničkim knjigama “The Not-No Songs” i ” Fanatik ”.
U sklopu niza književnih razgovora Oko (m) knjige, u srijedu, 23. rujna u 20 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg, publici će se predstaviti Alen Bešić, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, urednik. S Alenom Bešićem razgovarat će Katarina Kostić, urednica ovog programa.
Projekt “Novi Sad u suvremenoj književnosti” zamišljen je u obliku zajedničke književne večeri nekoliko generacija novosadskih književnika koji su tematizirali grad u svojim djelima, a održat će se u petak, 25. rujna u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilar. Na večeri uz knjigu govorit će Slobodan Tišma, Milan Tripković, Mariana Čanak, Andrea Popov Miletić, Franja Petrinović i Laslo Blašković. Uz moderiranje Vladislave Gordić Petković, sudionici će čitati dijelove svojih tekstova i raspravljati o sličnostima i razlikama u iskustvu grada u njima. Program će biti dostupan i na mreži.
Kaleidoskopu kulture u tjednu književnosti pridružio se Međunarodni novosadski književni festival od 21. do 25. rujna koji će okupiti više od 30 književnika iz Srbije, 10 stranih književnika i 30 glazbenika.
Kaleidoskop kulture cjelogodišnji je projekt kulture zajednice koji kroz različite procese okuplja umjetnike, kulturne institucije, nevladine organizacije, građane i posjetitelje kako bi krajem ljeta predstavili prostore i programe u cijelom gradu, promičući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.