Započeta restauracija etno salaša u Đurđinu

Prije 22 godine u Đurđinu je utemeljen bunjevački etno-salaš s eksponatima iz XIX. i XX. stoljeća. Za tu namjenu iskorištena je zgrada pokraj crkve u kojemu se nekoć nalazio župni ured. Na inicijativu ondašnjeg župnika vlč. Lazara Ivana Krmpotića ova stara zgrada sačuvana je od rušenja i u njoj su smješteni predmeti koji su korišteni u svakodnevnom životu Hrvata Bunjevaca sa salaša iz okolice Subotice. Iako na autentičan način prikazuje organizaciju nekadašnjeg kućanstva u etno-salaš se sve ove godine nisu ulagala značajnija sredstva te ga je zub vremena oštetio u tolikoj mjeri da se počeo urušavati.

Zahvaljujući programu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije osigurano je 20-tak tisuća eura za njegovu obnovu. Radovi na restauraciji salaša započeli su prije tri tjedna, a izvodi ih građevinska firma Građevinar d.o.o. iz Subotice.

Procijenjeno je kako je za kompletnu restauraciju potrebno oko 45.000 eura.

Župnik smatra kako je važno uraditi sve nabrojane poslove na salašu sada dok su radovi u tijeku, jer ga je strah ako se nešto ostavi za drugi put da će se, kako kaže ponovno čekati godinama.

Novčana sredstva potrebna su, navodi on, i za restauraciju eksponata koji su dok traju radovi zbrinuti u tavanskom prostoru župne kuće.

Salaš je ponovno u vlasništvu župe, a nekoliko godina unazad bio je iznajmljen na korištenje Udruzi bunjevačkih Hrvata Dužijanca. »Ove godine napravili smo neke pravne promjene te je UBH Dužijanca od župe otkupila parcelu na kojoj se nalazi mala kuća i hangar sa starim strojevima. Zbog povijesne važnosti etno salaš ostao je u vlasništvu župe«, pojašnjava vlč. Katačić.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice