Župa u Monoštoru ustupila prostor mjesnoj hrvatskoj udruzi

Predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić i velečasni Goran Vilov, župnik župe Sv. Petra i Pavla potpisali su sporazum po kome je mjesnoj hrvatskoj udruzi na korištenje ustupljen prostor koji su do 1992. godine koristile časne sestre. Inicijativu za osiguranje prostora za rad udruge pokrenuli su 2018. godine članovi Bodroga. Na tragu te ideje uslijedili su razgovori sa župnikom u Monoštoru koji je bio voljan ustupiti prizemnu zgradu koja je u sklopu župnog dvorišta.
Ovo je tek drugi slučaj da župe, odnosno Biskupija, ustupaju dio svog prostora udrugama. U HNV-u se nadaju da će gesta monoštorske župe potaknuti i druge župe da napuštene prostore ustupe udrugama kulture.
»Od 2005. godine, kada sam kao župnik došao u Monoštor, član sam KUD-a Hrvata Bodrog. Pratim njihov rad 15 godina i ono što vidim je puno aktivnosti i uvijek se zadivim kada se na godišnjoj skupštini nabroji što su sve uradili u jednoj godini. Oni su se prije nekoliko godina obratili molbom. Trebalo je vremena da ta odluka sazri, ali shvatio sam da je to dobra odluka, jer taj prostor bit će mjesto njihovog okupljanja. Bolje je reći: mi ćemo se okupljati, jer svi smo mi Hrvati, katolici i neka ovaj prostor, u samom centru, blizu crkve bude nama svima na korist«, kazao je monoštorski župnik Goran Vilov.
»Ovo je novi izazov za nas i velika obveza. Ono što smo tražili, priželjkivali, sada se dogodilo. Nadam se da će relativno brzo doći vrijeme kada ćemo vas moći primiti u naš novi prostor kako biste vidjeli što smo uradili«, kazao je Željko Šeremešić prilikom potpisivanja sporazuma.

FOTO: hnv.org.rs