Hrvatsko predsjedanje u EU

»Hrvatska, kao predsjedajuća Europskom unijom, zalaže se za njeno proširenje uz poštovanje europskih kriterija«, izjavila je otpravnica poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Maja Bogdan na međunarodnoj konferenciji »Hrvatsko predsjedanje EU i značaj za zapadni Balkan«.
Ona je istakla kako eurointegracije zapadnog Balkana nemaju alternativu i da Hrvatska smatra kako EU ima povijesnu odgovornost prema toj regiji. Bogdan je istakla da su prioriteti hrvatskog predsjedanja Europa koja štiti, razvija se, povezuje i ima utjecaj, dodavši da Zagreb podržava otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da bi se to moglo dogoditi već u ožujku.
Hrvatska se, također, zalaže i za napredovanje BiH na putu prema EU, kao i nastavak pregovora Srbije i Crne Gore, koje su najviše napredovale, naglasila je Bogdan i dodala kako očekuje da će predstojeći samit u Zagrebu poslati snažnu poruku o eurointegracijama zapadnog Balkana.
Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, koji je organizator ove međunarodne konferencije, rekao je kako je zapadni Balkan u neku ruku u drugom planu EU i iznio stav da je regija zarobljena u prošlosti, a EU u sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti. Đukanović smatra kako raste nepovjerenje EU prema zapadnom Balkanu, ali i euroskepticizam u zemljama regije, prenosi N1.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov sudjelovao je na panelu »Srpsko-hrvatski odnosi u regionalnoj perpsektivi«.