21. Dani Balinta Vujkova

Najveća književno-jezična manifestacija ovdašnjih Hrvata Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova održana je prošloga tjedna, od 19. do 22. listopada, s različitim programima u Subotici, ali i u Monoštoru, gdje je prvoga dana održan dio programa »Narodna književnost u školi« (opširnije na Hrckovim stranicama) te »Književni salon«.

Središnja tema Dana bila je storytelling (pričanje priča ili pripovijedanje), drevna aktivnost i umijeće koje doživljava renesansu u brojnim aspektima naše svakodnevnice (reklamna industrija, kultura, obrazovanje, mediji…). Kao takva, odlično se uklopila u koncept ove manifestacije koja radi i na popularizaciji usmenog narodnog blaga što ga je Balint Vujkov (1912. – 1987.) sakupio. Osim na stručnom skupu knjižničara, storytelling bio je okosnica programa namijenjenih vrtićkoj djeci te učenicima osnovnih i srednjih škola.

Središnji događaj Dana je »Multimedijalna večer« na kojoj se uz, svečani program, dodjeljuju nagrade vezane uz knjigu i književnost ovdašnjih Hrvata.

Organizacijski odbor 21. Dana nagradu za životno djelo na području književnosti za 2022. odlučio je dodijeliti Ruži Silađev iz Sonte, spisateljici koja osim zavičajne tematike čuva i svoju sonćansku ikavicu. »Proza Ruže Silađev ušla je trajno u hrvatsku narodnu baštinu kao zapis vremena prošlog i izvornog sonćanskog jezika«, ističe se u obrazloženju nagrade. Primajući nagradu, Ruža Silađev zahvalila se svima koji su je podupirali da piše te objavljivali njezina djela.

Nagrada Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2021. godini pripala je knjizi sabranih pjesama Vojislava Sekelja Više, više od riječi čiji je priređivač Mirko Kopunović. Knjiga je objavljena u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a urednica je Katarina Čeliković koja je izradila i bibliografiju. Nagrada je uručena Kopunoviću i kćerima Vojislava Sekelja.

Trijenalna nagrada (razdoblje 2019.-2021.) za najbolju knjigu na području znanosti i publicistike Tomo Vereš dodijeljena je Olgi Šram za monografiju Cilika Dulić Kasiba (nakladnik ZKVH).