Čestitka DSHV-a Hrvatskoj u povodu 10. obljetnice članstva u EU

Republika Hrvatska 1. srpnja obilježava 10 godina članstva u Europskoj uniji. U povodu ove obljetnice čestitku je građanka i građanima matične domovine, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministrima i predstvanicima ostalih razina vlasti upitio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.
»Ponosni smo, i mi koji živimo na lijevoj strani obale Dunava – cijeli puk hrvatski koji smo građani Republike Srbije – znajući da je veliki dio integracijskih procesa koje je Hrvatska započela prije više od 30 godina, uspješno završen prije točno deset godina pristupanjem Europskoj uniji. Svjedoci smo, također, da jaka, stabilna Hrvatska, međunarodno respektirana, znači puno i za nas Hrvate koji živimo ovdje. To kažemo svjesni da se i naš glas može jače i dalje čuti, što se naše potrebe ne miču sa agendi hrvatske vanjske politike, ali i po tome što jaka Hrvatska snaži i poziciju hrvatske zajednice ovdje«, navodi se u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.
U priopćenju se dalje navodi da su Hrvati u Srbiji ohrabreni pozitivnim odjecima Plenkovićeva posjeta Subotici i naporima koji se čine za poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije.
»Posebno smo ohrabreni iznijetom činjenicom da će Republika Hrvatska biti konstruktivni pratitelj euro-integracijskih procesa Republike Srbije. Istovremeno DSHV, prateći pomno početak višestrukih hrvatskih izbornih izazova u nadolazećem razdoblju, ostaje aktivnim i partnerski nastrojenim političkim čimbenikom. Želimo, ne samo iz razloga što su Hrvati u Srbiji u značajnom broju i sami građani (i) Republike Hrvatske, i nadalje biti podržavatelji pozitivnih snaga Hrvatske i pridonositi napretku matične nam domovine, pomno čuvajući nacionalni identitet i jačajući, uz njezinu pomoć, kapacitete ovdašnje hrvatske zajednice. Njih ćemo, kao i do sada, koristiti kao lojalni građani Republike Srbije i za dobro i prosperitet naše domicilne države«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama