V. Hrvatske svjetske igre, Zagreb, 24.7.2023. – 29.7.2023.

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i Organizatora bez granica, od 24. do 29. srpnja u Zagrebu održati će se jubilarne V. Hrvatske svjetske igre. To je amatersko športsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive. Cilj Igara je kroz športska i kulturna druženja povezati mlade Hrvate izvan RH i potaknuti ih za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

Igre su do sada održane 2006. i 2010. godine u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu. Ovogodišnje jubilarne pete Hrvatske svjetske igre okupit preko 900 natjecatelja koji će se iskazati u deset sportova a dolaze iz 27 država svijeta. Natjecanja će se održavati na sportskim terenima u Zagrebu a sudionici će imati popratni zabavni i edukativni sadržaj sa ciljem povezivanja s mladima iz Hrvatske.

Smještaj za sudionike je osiguran u Studentskom domu Stjepan Radić gdje će se održavati i većina programa a samo otvorenje Igri je utorak 25. srpnja u 20.30 sati na Atletskom stadionu Mladost. Svečanom otvorenju prethodi sveta misa u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu u 17 sati. Otvorenje na stadionu Mladost uz uzvanike iz javnog i političkog života Hrvatske i  dobro osmišljen program, prati mimohod svih sudionika Igara koji će pokazati snagu i zajedništvo Hrvata izvan RH pod sloganom Igara: Jedno je srce, jedna je Hrvatska!

Pokrovitelji Igara su  Ministarstvo turizma i sporta i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a partneri su: Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska radiotelevizija a Turistička zajednica grada Zagreba podržava projekt.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama