Dani kruha u Sonti

Učenici OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte, polaznici izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i ove godine su tematskim programom obilježili manifestaciju Dani kruha, posvećenu našoj najbitnijoj i u potrošnji najzastupljenijoj namirnici. Program su osmislili uz pomoć svojih nastavnica Tamare Kokai, Biljane Ribić i Kristine Matin. Priredba je održana 28. listopada, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti, pred oko 350 posjetitelja i gostiju. Pozornica je bila s puno mašte urešena šokačkim rukotvorinama i jesenskim plodovima, a na vidnom mjestu postavljen je dugački stol s izloženim kruhom i proizvodima od brašna koje samo bujna mašta može zamisliti. Vispreni voditelji Anastasija Božić i Dalibor Matin, uz edukativnu naraciju, vodili su nazočne kroz program kojega su tvorili recitali, pjesme i kratki igrokazi. Najviše pljeska pobrali su mali tamburaši, polaznici škole tambure na hrvatskom jeziku u ovoj školi i članice dječje folklorne sekcije KPZH-a Šokadija za atraktivni splet šokačkih igara. Dragi gost Sonćana bio je ravnatelj OŠ Antuna Bauera iz Vukovara Josip Mihaljev sa suprugom Biljanom, nastavnicom u istoj školi. Inače, oboje su rodom Sonćani, u Vukovar su izbjegli tijekom ratnih devedesetih. Novu buru pljeska pobrao je ravnatelj Mihaljev pozivom malim Sonćanima, polaznicima Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture na jednodnevni izlet u Vukovar. Po završetku programa svi nazočni su pozvani na degustaciju izloženih eksponata.

Aktivnosti glede Dana kruha u OŠ Ivan Goran Kovačić bilježe se još od 2005. godine, kad su podunavski Hrvati posredstvom osječke Šokačke grane uspostavili suradnju s OŠ Retfala iz Osijeka. Tako su se Sonćani uključili u obilježavanje Dana kruha u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom u cijeloj Hrvatskoj, ali i u državama u kojima žive autohtoni ili iseljeni Hrvati.

Ubrzo nakon II. svjetskog rata, 16. listopada 1945. godine, osnovana je Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN, poznata pod kraticom FAO (engl. Food and Agriculture Organization). Sjedište joj je u Rimu, u velikoj palači nazvanoj Palazzo FAO. Moto FAO-a glasi: »Fiat panis«, što na latinskom jeziku znači Neka bude kruha. Na sam datum Dana kruha u prostorijama škola i drugih institucija postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te alata koji su se rabili u preradi žitarica. Datum Dana kruha služi i kako bi se kod djece pobudila svijest o gladi prisutnoj širom svijeta i kako mnogi njihovi vršnjaci nemaju što jesti. Prilagođeno uvjetima, Dani kruha se u većini škola obilježavaju kroz cijeli listopad.