Djelatni i kontinuirani interes Domovine za položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji sa zadovoljstvom je primilo poruke ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana izrečene povodom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja Republike Srbije s Europskom unijom na ministarskom zasjedanju Europske unije u Briselu održanom 13. prosinca.
Ministar Grlić Radman istaknuo je kako će uspješnost napretka Srbije u procesu pretpristupnih pregovora ovisiti i o konkretnom napretku u uređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, o suđenjima za ratne zločine te o pronalasku nestalih osoba iz ratnih sukoba 90-ih godina 20. st. Za našu hrvatsku zajednicu poruke ministra Grlića Radmana su više nego ohrabrujuće jer pokazuju kako je pitanje položaja hrvatske manjine jedno od ključnih pitanja vanjske političke agende Republike Hrvatske. Istodobno, i pitanje procesuiranja zločina nam je važno jer su Hrvati u Republici Srbiji tijekom 90-ih godina 20. st. bili zajednica koja je pretrpjela etnički motivirano nasilje, a još uvijek se dvije osobe iz Vojvodine vode kao nestale. Ohrabreni smo i time što se pokazuje kako pitanje uređenja položaja nacionalnih manjina ima veliku važnost u pretpristupnim pregovorima, a HNV je uložio i nastavit će ulagati velik trud u procesu europskih integracija Republike Srbije.
Držimo kako je Republika Hrvatska učinila iznimne napretke u zaštiti nacionalnih manjina na svojem teritoriju, cjelokupno je i u svim aspektima provela integraciju manjina u svoj društveni i politički sustav, te je legitiman njezin interes za položaj Hrvata u susjednim državama, u ovom slučaju u Republici Srbiji. Republika Hrvatska je pokazala i razumijevanje za pomake koje Republika Srbija čini po pitanju zelene agende i gospodarstva, ali pitanje ljudskih i manjinskih prava mora ostati prioritet. Na koncu, i nama je kao krovnoj instituciji hrvatske nacionalne manjine stalo do toga da naša domicilna država postane članica europske obitelji jer su demokratičnost, vladavina prava, pluralizam i ujedinjenost u različitostima osnovni temelji toga članstva.

Foto/izvor: HNV