Prijem u Veleposlanstvu povodom blagdana

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, u srijedu, 15. prosinca, priređen je tradicionalni prijem za predstavnike hrvatskih institucija i udruga u Srbiji povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Domaćini su ove godine bili veleposlanik Hidajet Biščević i njegova supruga Mirjana Biščević.
Govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije u protekloj godini, veleposlanik Biščević je ocijenio kako taj odnos nije bio dobar i da nije bilo pozitivnih iskoraka u bilateralnih odnosima.
Glede položaja hrvatske zajednice, ocijenio je kako tu imamo simbolične znakove napretka – poput obnove kuće bana Jelačića, početka rada Fondacije Antun Gustav Matoš u Beogradu, izgradnje Hrvatske kuće u Subotici. S druge strane, kako je dodao, bilježimo održavanje negativnog narativa u društvu spram nacionalnih manjina općenito, pa onda i spram hrvatske manjine, a ti slučajevi su vidljivi u javnom životu i medijima.
Što se tiče rada hrvatskih institucija i udruga u 2021. godini, one su, kako je ocijenio, zadržale visok i ponekad vrlo visok nivo aktivnosti te im zahvalio na tome.