Dužijanca 2023. – Književna večer

Uoči središnje proslave 113. Dužijance u dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici 10. kolovoza održana je Književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović.

Tijekom večeri, po ustaljenoj tradiciji dodijeljene su nagrade koje ovo Društvo dodjeljuje istaknutom pojedincu i udruzi, te brojnoj obitelji, predstavljena je nova knjiga katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića, te su proglašeni najljepše aranžirani izlozi u okviru Dužijance u Subotici.

Povijest i rad Katoličkog društva Ivan Antunović predstavio je predsjednik Društva vlč. Josip Štefković i među ostalim napomenuo bogatu nakladničku djelatnost. U nakladi Društva svakoga mjeseca izlazi Katolički list Zvonik, a na godišnjem nivou Katolički kalendar Subotička Danica. Uz spomenuto, Društvo je do sada izdalo 110 knjiga, a ono što je vlč. Štefković osobito naglasio jeste da je aktivna i mrežna stranica Društva, te da će se na njoj uskoro moći pronaći i sve u digitaliziranom izdanju. Posebno se ovom prigodom osvrnuo na, kako je rekao, najplodnijeg autora, mons. Stjepana Beretića, kojemu je Društvo do sada objavilo 11 knjiga. Posljednja među njima je knjiga Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj. Kako je vlč. Štefković rekao, knjiga predstavlja kapitalno djelo koje će pomoći čitateljima sagledati povijest i razvoj Crkve u Bačkoj. Ove večeri autor je naglasak stavio na samu katedralu, župnu crkvu sv. Terezije Avilske, koja ove godine slavi 250 obljetnicu početka izgradnje. Na zanimljiv i šaljiv način autor je predstavio samo mali dio onoga što se nalazi u knjizi i to na 600 stranica. Tako je među ostalim spomenuo svoje prethodnike koji su bili na službi župnika u ovoj subotičkoj župnoj crkvi. Osobito je  naglasio one koji su za vrijeme svog upravljanja iza sebe ostavili ogroman rad, napor, odricanje.

U drugom dijelu programa dodijeljene su nagrade Ivan Antunović, koje Društvo već više od tri desetljeća dodjeljuje zaslužnom pojedincu, obitelji i udruzi koje se na osobit način zalažu za promicanje kršćanskih vrednota u našem društvu.

Pred kraj večeri predsjednik UBH Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić predstavio novi broj revije Dužijanca.

Tu večer, kojom je Katoličko društvo Ivan Antunović obilježilo i svoj Dan, svečanu su učinili i članovi Katedralno zbora Albe Vidaković, pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića.

Književnu veèer su financijski pomogli Grad Subotica i Hrvatski Caritas.