Radovi u Starčevu

Oluja koja je potkraj srpnja protutnjala Vojvodinom i čitavom regijom štetu je pričinila i brojnim domaćinstvima u Starčevu. Letjeli su crijepovi, oborena su mnoga stabla, a odneseni su i dijelovi pokrivača tornja na crkvi sv. Mauricija. Prošloga tjedna započela je sanacija crkvene kupole s koje je vjetar odvalio nekoliko bakrenih ploča. Radovi su započeli nakon brze reakcije čelnika lokalne samouprave i gradonačelnika Pančeva koji su dogovorili popravak tornja katoličke crkve smještene na središnjem trgu ovog južnobanatskog naselja.

Predstavnici župnog vijeća i vjernici u Starčevu sretni su zbog toga što tijekom nevremena nitko nije ozlijeđen s obzirom na to da je glavna starčevačka šetnica u neposrednoj blizini crkve. Zahvalnost Gradu Pančevu i Mjesnom odboru Starčevo uputio je predsjednik župnog vijeća Željko Blazović.

Usporedo sa sanacijom oštećenja na crkvenom tornju obnovljen je krov i zamijenjen crijep na katoličkom župnom domu u Starčevu. Ove radove financirali  su župljani uz pomoć Udruge banatskih Hrvata koja je novac za dio građevinskog materijala osigurala putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Osim iznimnog vjerskog  značaja za Starčevce župni dom je istodobno i mjesto okupljanja članova podružnice spomenute hrvatske udruge čije je sjedište upravo u jednoj od njegovih prostorija.

Rimokatoličkoj župi sv. Mauricija 11. srpnja odobrena je prijava na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a za dva projekta bit će izdvojeno četiri tisuće eura. Tako je izvjesno  da će se  elektrifikacija crkvenih zvona i adaptacija kupaonice u župnom stanu također naći na popisu ovogodišnjih investicija u Starčevu.