Dužijanca u Maloj Bosni

Euharistijskim slavljem u župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni proslavljena je 30. srpnja Dužijanca.

Misno slavlje predvodio je Tomislav Vojnić Mijatov, uz koncelebraciju župnika Dragana Muharema i predsjednika Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca Andrije Anišića. Nositelji žetvene svečanosti bili su bandaš Tomislav Lulić i bandašica Martina Stantić u pratnji maloga bandaša Stefana Poljakovića i male bandašice Petre Mezei.

 

Ove godine u Maloj Bosni se okupio rekordan broj djece i mladih u narodnoj nošnji, a slavlje su uzveličali i bandaš i bandašica iz Subotice i okolnih prigradskih mjesta – Tavankuta, Žednika, Bajmaka i Đurđina. Ovogodišnju Dužijancu obilježilo je oživljavanje Hrvatske udruge kulture Lajčo Budanović u Maloj Bosni, čija je predsjednica Helena Štrbo, prema riječima župnika, doprinijela u organiziranju manifestacije.

Na svečanosti je među brojnim uzvanicima nazočio ministar u Vladi Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov te generalni konzul Generalnog konzulata Hrvatske Velimira Pleša. Manifestaciji je nazočio pomoćnik gradonačelnika Subotice Marko Marić, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća bila je predsjednica IO Karolina Bašić te voditelj razvojnih programa u gospodarstvu Lazar Cvijin. Na Dužijanci je bio direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković, u ime Hrvatske riječi bio je ravnatelj Ladislav Suknović, a u ime Zavoda Josip Bako te predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Mala Bosna Vinko Stantić.

Uvečer se održalo Bandašicino kolo u dvorištu župe.