Mlad svećenik – nova energija

Vlč. Vinko Cvijin župnik je župe Uskrsnuće Isusovo pune dvije godine, nakon što je kao mladomisnik otišao na župu Vajska i Bođani i tamo službovao sedam godina i devet mjeseci. Kao mlad i nov svećenik u novu je župu u rodnoj mu Subotici (rodom Bikovčanin), došao s novim idejama.

»Svatko od nas sa sobom nosi nešto novo, neki svoj pogled na svijet, pogled na službu, na rad, odnos s vjernicima. S druge strane, važno je reći da se mi kao svećenici, kao župnici nadopunjujemo i svatko od nas u nekom segmentu može pridonijeti nečem. U posljednjih 50 godina prije mene su ovdje bila dva župnika – preč. Bela Stantić i vlč. Marijan Vukov, i ja sam netko tko nastavlja taj kontinuitet rada, brige i ljubavi koja se daje vjernicima i dragom Bogu. U sklopu toga, vidio sam potencijal za obnovu ovog prostora, župe, što ne znači da je on bio zapušten niti loš, nego prosto ‘drugo oko, drugo vidi’«, kaže vlč. Cvijin, dodajući kako su prvi radovi počeli na župnom uredu.

»Župni ured bio je u kući gdje je i župnikov stan pa je ideja bila da se on napravi na mjestu nekadašnje garaže. Prednost je sada što tu nema stepenica i ulaz je pristupačan svakom, od najmlađih do najstarijih, funkcionalniji je i prikladno opremljen. Potom je obnovljena sama kuća, pa župna dvorana, zamijenjeni su prozori i vrata u cilju energetske uštede. Mnogo toga je urađeno zahvaljujući pomoći Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji nam je ove godine pomogao kroz projekt ‘Da nas dragi Bog bolje vidi’ putem kojeg smo poboljšali osvjetljenje u crkvi, zamijenili postojeću rasvjetu. Odobren nam je i projekt za opremanje dvorane novim stolovima, ureda laptom uređajem… Također, renovirali smo i ulaz u župu, i to zahvaljujući donacijama župljana, koji su sudjelovali i u samim radovima. Tu je i odgovor na pitanje nekih koji je smisao plaćanja obiteljskih doprinosa – pa od toga novca ulažemo i tu«, ističe vlč. Vinko Cvijin.

Što se tiče budućih planova, dodaje da se na jesen planira renoviranje sakristije te prostora iza oltara koji služi za presvlačenje svećenika, župnika, ministranata.