Erasmus+ “Arts of Freedom”

U okviru Erasmus+ projekta “Arts of Freedom” objavljene su dvije knjige, svojevrsni priručnici za umjetnike te za zaposlenike zatvora, koje pokazuju kako, unatoč predrasudama, nerazumijevanju, ali i objektivnim ograničenjima spojiti naizgled nespojivu zatvorsku stvarnost i umjetničku slobodu.

Knjige “A Collection of Practices and Ideas on Art in Prison: Manual for Artists” i “A Necessity of Art in Prison: Collection of New Ideas and Practices for Prison Staff, Policymakers, and Public” rezultat su projekta kojega je tijekom dvije godine provodio HDLU s partnerima.

Voditeljica projekata Melinda Šefčić, kaže da sama ideja potječe od 2017. kada su u suradnji s Ministarstvom pravosuđa izveli projekt estetizacije zatvorskih prostora.

“Tu smo naišli na odbojnost, bolje rečeno nerazumijevanje zaposlenika zatvorskog sustava, jer je to za njih bilo nešto novo i nekonvencionalno, no pokazalo se da i umjetnike treba educirati na tom području”, rekla je, dodavši da je s vremenom prirodnim putem došlo do promjena i prihvaćanja njihovih tendecija.

Po njezinim riječima, u samoj knjizi za umjetnike i javnost pokušali na dati upute kako sudjelovati u tim projektima, kako prilagoditi rad u zatvoru, što je sam zatvor, a i progovorili o deprivaciji zatvorenika prilikom izdržavanja zatvorske kazne i poboljšanju uvjeta njihovog života putem umjetnosti.

Prva knjiga govori o različitim vidovima umjetničkog djelovanja, art terapiji, s obzirom na to da umjetnici, osim što oslikavaju murale i izvode radionice sa zatvorenicima, a druga o tome zašto je to nužno.

“Ljudi koji su u zatvorskom sustavu jednog dana će postati sastavni dio našeg društva, pa je u knjizi pokriven i širok spektar, poput onoga kako educirati zatvorenike da dobiju neke vještine za izradu rukotvorina i sitnica, od čega će kad izađu možda moći živjeti. Ne možemo zatvoriti oči, tu se isto radi o ljudima”, istaknula je.

Šefčić napominje kako slični priručnici dosad nisu objavljivani. Knjige su prevedene na pet jezika, na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, poljskom i mađarskom jeziku, u PDF-u i online, te tiskane na engleskom, no želja im je da se u skoroj budućnosti objavi i hrvatsko izdanje.

Projekt je među 38 prijavljenih izabran kao jedan od sedam koje financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Dio je programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Strateška partnerstva u području obrazovanja odraslih, uz proračun od 1.342.522 kuna.

Partneri su istaknuti europski stručnjaci i inozemne institucije, Europska udruga obrazovanja u zatvorskom sustavu iz Norveške (European Prison Education Association), poljsko Jagiellonsko sveučilište, mađarsko Katoličko sveučilište Eszterhazy Karoly, Udruga Changes&Chances iz Nizozemske, katalonski Odjel za pravosuđe pri Generalitat de Catalunya te hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.