Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina u Pečuhu

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, u Pečuhu je od 1. do 3. rujna održan šesti puta po redu Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina. Od 2017. ovaj je skup održan u Tavankutu, Koljnofu (Mađarska), Tivtu (Crna Gora) i Mudimitru (Italija).

Šesti Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina okupio je u Hrvatskoj školi Miroslava Krleže u Pečuhu mlade Hrvate iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Rumunjske i Srbije. Oni su razmijenili iskustva i diskutirali na temu »Mladi manjinskih zajednica – između civilnog društva i političkog predstavljanja«. Sudionici Foruma upoznali su nazočne s izazovima s kojima se susreću, koliko su prisutni u organizacijama civilnog društva te kakav je njihov odnos s institucijama hrvatskih manjina te s lokalnim i državnim politikama.

Forum je otvorio predsjednik Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Uzvanicima, predstavnicima hrvatskih institucija i medija u Pečuhu, kao i sudionicima Foruma, prigodnim riječima obratio se zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš i voditeljica projekta Valentina Badanjak Pintarić.

Radni dio Foruma otvorili su mladi domaćini – Maja Škrlin i Milán Kovács, u pratnji Kamille Krizstine Szakátz i Ane Škrlin, upoznavši prisutne s djelovanjem jedne od najjačih hrvatskih manjinskih zajednica. Unatoč snažnoj podršci institucija, mladi u Mađarskoj izrazili su nezadovoljstvo svojom participacijom u organizacijama civilnog društva i smatraju kako je potrebna bolja razdijeljenost i slabija ovisnost od institucija i politike.

Zanimljivom prezentacijom predstavile su se mlade Hrvatice iz Srbije: Ana Francišković iz Subotice, uposlenica Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hristina Štimac iz Rume, vijećnica HNV-a. Iako u Srbiji djeluje četrdesetak aktivnih udruga u tridesetak naselja, koje organiziraju oko 300 manifestacija godišnje i imaju razvijenu nakladničku djelatnost, slaba zastupljenost Hrvata u javnom sektoru i strukturama vlasti, nemogućnost sudjelovanja u procesu donošenja odluka, nedostatak financijskih sredstava i profesionalno angažiranih, izazovi su s kojima se suočavaju.

 

Zajednički zaključci

Jačanjem međusobne povezanosti otvaraju se mogućnosti partnerstava na projektima sa zajedničkim ciljevima i od općeg interesa, kao i sudjelovanje na natječajima za sredstva mnogobrojnih natječaja Europskih fondova. Ovogodišnji Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina iznjedrio je zajednički zaključak da je mladim Hrvatima izvan Hrvatske najpotrebnija edukacija, umrežavanje i zajedništvo, a ukidanje granica značajno olakšava suradnju i otvara niz mogućnosti zajedničkog djelovanja svih mladih pripadnika hrvatskih manjina.

U sklopu Foruma održana je i radionica dramske pedagoginje Grozdane Lajić Horvat, a ostatak vremena sudionici su proveli upoznavajući institucije Hrvata u Mađarskoj te u međusobnom upoznavanju i druženju.

(www.matis.hr)