Godišnji koncert HKPD-a Jelačić

PETROVARADIN – HKPD Jelačić iz Petrovaradina trudi se prelazak na ljetni ritam aktivnosti iskoristiti za retrospektivu svega učinjenoga tijekom sezone stvaranja i izvođenja onoga po čemu je najviše poznato: glazbe i scenskih nastupa. A petrovaradinska je publika zahtjevna. Još kada se spoji s novosadskom, budući da Jelačić svoje koncerte nerijetko održava u Novome Sadu, dobije se prefinjen i znatiželjan skup osoba različitoga podrijetla, ukusa i struktura, kojem je zajedničko jedno: poštovanje tradicije kulturnoga života Hrvata u Petrovaradinu i uvažavanje kulturne produkcije hrvatske petrovaradinske udruge, koja je standardno bogata.

Raznovrstan program

Ovogodišnji godišnji koncert HKPD Jelačić priredilo je u Kulturnom centru Novog Sada 23. lipnja. Pred oko 130 gledatelja, gotovo sedamdeset izvođača prikazalo je prilično raznovrstan program. On je započeo nastupom Mješovitoga pjevačkoga zbora, koji u ovoj udruzi vodi ravnateljica Vesna Kesić Krsmanović, a čije je izvedbe pratila Milica Keča. Iskustvo ovoga zbora, bogato nastupima i nagradama u različitim prigodama, donijelo je ponovno užitak slušateljima. Repertoar je bio različit i, što je također bitna značajka ovoga zbora, sastavljen od skladbi svjetovnoga i duhovnoga karaktera. Jednu je izveo iskusni solist Miroslav Klašnja, također »brand« ovoga zbora.
Od najiskusnijih prešlo se na najmlađe. Djeca koja su marljivo subotama pohađala Petrovaradionicu, sada već čuvenu dječju kreativnu radionicu, pripremila su ekološki igrokaz Spas za planet po tekstu spisateljice Ruže Silađev. Ovaj tekst je dramatizirala i prilagodila uvjetima izvođenja Branka Dačević, dok je Tatjana Štimac s djecom izrađivala kostime i scenografiju. Ovom prigodom treba pomenuti i glavne role koje su tumačili: Matea Groznica, Jovana Blanuša, Andrea Ber i Viktor Tucakov, dok je solistički nastupala Tajna Stojković.

Tamburaška mornarica

Banova Tamburaška mornarica nije bila isključivo petrovaradinska ovoga puta. Prošetala se svojim glazbama van ovoga grada, do Slavonije i Dalmacije, a posebno je počastila tekstopisca i srijemskoga pjesnika Zvonimira Nemeta, otpjevavši i odsviravši njegovu Srijemu se vraćam koju je uglazbio Ivica Plivelić. Konačno, u jednoj točki, nastupilli su skopa s klapom Jelačić. Posebno mjesto imali su mali tamburaši koji uporno savladavaju svoje prve trzaje tambure, i čije (sve samouvjerenije) nastupe, za koje ih priprema voditelj prof. Branislav Tubić, publika prati uz simpatije i podršku, naslućujući dobre nasljedovatelje tamburaške tradicije Petrovaradina.
Glazbena poslastica, s čak sedam otpjevanih numera, bio je nastup brojnoga zbora Hrvatskoga pjevačkog društva Davor iz Slavonskoga Broda. Ovaj zbor, koji vodi maestro Karlo Đurić, učinio je uzvratni posjet Petrovaradincima, koji je i po riječima domaćina i po riječima gostiju veoma uspio. »Naši su nas znatiželjno ispratili na put prema Petrovaradinu, a mi smo bili vrlo radosni zbog toga što dolazimo dragim prijateljima, čiji smo poziv odmah prihvatili. Mnoga prijateljstva događaju se slučajno. Jedan telefonski poziv riješio je sve u ovom slučaju. Dobra volja s jedne i s druge strane i – evo nas!«, rekao je on. Društvo Davor utemeljeno je 1871. godine s ciljem da njeguje glazbenu kulturu i svojim djelovanjem doprinosi kulturnom životu Slavonskoga Broda. Ime ove udruge vezuje se, sa jedne strane, s pjesmama »davorijama« iz preporodnog razdoblja, a s druge s glagolom »davoriti«, koji znači »pjevati davoriju«.
Održavanje koncerta pomogli su Pokrajinsko tajništvo za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama, te Pokrajnsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manijine – nacionalne zajednice.